Šokolado ir juodųjų serbentų tortas

Šį tortą kepiau tėčio gimtadieniui. Visi labai išgyrė ir neatsispyrė pagundai dar ir po antrą gabalėlį įsidėti. Tik nuotraukos nevykusios, nesugalvojau nufotogafuoti namie, kelionės metu truputį nukentėjo, padėto ant stalo irgi nenorėjau fotografuoti, tai tik vėliau likusį gabaliuką išsinešiau į lauką, padariau kelis kadrus, bet namie kaip visada paaiškėjo, jog nieko gero nesigavo. Bet dėl to, kad labai labai skanus, dalinuosi receptu.

Picture 1597

Šokoladiniam biskvitui:

4 kiaušiniai;

1/2 stiklinės cukraus;

50 g šokolado;

1 a.š. vanilinio cukraus;

1/4 stiklinės miltų;

1/4 stiklinės krakmolo (naudojau kukurūzų);

3 v.š. kakavos miltelių;

1/2 a.š. kepimo miltelių.

Šokoladiniams putėsiams:

50 ml verdančio vandens;

20 g kakavos miltelių;

1 lapelis arba 3 a.š. želatinos (susimaišius įdėjau dvigubai mažiau, todėl putėsiai gavosi „skystesni“);

250 ml plakamosios grietinėlės;

3 v.š. cukraus (man pasirodė per mažai, dėjau gal dvigubai tiek);

Juodųjų serbentų putėsiams;

50 g juodųjų serbentų piurė (serbentus sutryniau ir dar pertryniau per sietelį, kad neliktų sėklyčių bet odelių);

1 lapelis arba 3 a.š. želatinos (čia irgi apsirikus dvigubai mažiau paėmiau);

250 ml plakamosios grietinėlės;

3 v.š. cukraus (irgi dėjau daugiau).

Juodųjų serbentų likeris (neturėjau, naudojau šokoladinį, todėl tortas buvau daugiau šokoladinis su vos juntama juodųjų serbentų gaidele);

Šokoladinė glazūra papuošimui (ištirpinau šokolado su trupučiu grietinėlės ir apipyliau).

Biskvitui išplakti trynius su puse cukraus kiekio. Sudėti vanilinį cukrų ir ištirpintą šokoladą. Įsijoti sumaišytus miltus, krakmolą, kepimo miltelius ir kakavą. Išplakti baltymus, palaipsniui suberiant likusį cukrų.¬† Dėti po trečdalį baltymų ir atsargiai išmaišyti. Kepti iki 170 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 35-45 minutes. Ataušusį perpjauti į du lakštus.

Šokoladiniams putėsiams želatiną pamerkti šaltame vandenyje. Kakavos miltelius ištirpinti karštame vadenyje. Sudėti želatiną, ištirpinti ją ir skystį ataušinti. Grietinėlę išplakti su cukrumi, palaipsniui įmaišyti kakavos tirpalą.

Juodųjų serbentų putėsiams želatiną išbrinkinti, piurė pašildyti, įmaišyti želatiną ir ją ištirpinti. Atvėsinti. Grietinėlę išplakti su cukrumi, palaipsniui įmaišyti juoduosius serbentus.

Dabar belieka suklijuoti tortą. Formą, kurioje kepė, iškloti plėvele. Dėti vieną biskvitą, apšlakstyti likeriu, sudėti šokoladinius putėsius ir išlyginti. Uždėti antrą lakštą, sudrėkintą likeriu. Užpilti juodųjų serbentų putėsius ir išlyginti. Dėti į šaldytuvą, kad sustingtų. Vėliau užpilti šokolad glazūra.

P.S. kepimui reikalinga 23 cm forma, naudojau 26 cm, gana ploni sluoksniai gavosi.

Šaltinis: www.kuking.net

Picture 1600

16 comments on “Šokolado ir juodųjų serbentų tortasAdd yours →

  1. Niekeli, tik iš pirmo žvilgsnio atrodo sudėtinga, bet realiai kol kepa biskvitas, galima pasiruošti želatiną ir išsiplakti grietinėlę. Paskui kol biskvitas vėsta sumaišai želatiną su grietinėlė, pertepi ir beviek jau gatavas.

    Margariux, jau einu tešlą pyragui ruošti 🙂

  2. Forelle, gal ir pas mane į svečius norėtum? Jei atsineštum tokį tortą aš ne tik arbatos, bet ir kavos išvirčiau! 🙂
    Dėl želatinos – kaip suprantu, 3 AŠ tai tas reikiamas kiekis, kad nebūtų skysta, taip?

  3. Gal kada ir pasirodysim svečiuose 🙂 Kavos nemėgstu, užtat Margarita arbata ir gundo, nors pyragas bus kitas, šitam laiko nėra paruošti.
    Dėl želatinos, tai esu pasimetus. Nes vienur rašo, kad lapelis yra 3 g, kitur 7 ar net 10 g, dėjau pusantro šaukštelio, tai kelionės metu ir paskui pastovėjęs pusvalandį ant stalo, pertepimas „patirpo“, kitą kartą dėsiu dvigubai, nes originale matosi, kad sluoksniai tikrai tvirti

  4. Forelle, dėdama želatiną aš vadovaujuosiu Elžbietos patarimu – nusipirkus želatinos ant pakelio pažiūrėti kiek skysčio ji sustingdo ir tada atitinkamai pagal receptą paskaičiuoti. Pavyzdžiui, jei ant pakelio parašyta, kad 20 g želatinos reikia 0,5 L skysčio, o recepte kremo bus 300 ml (tarkime 100 ml jogurto ir 200 ml grietinėlės), tai atsisverti 12 g želatinos ir pan. Šis būdas manęs niekada nepavedė. Nes kai nurodyti lapeliai sunku susigaudyti – nesu jų net akyse mačiusi.
    O Dr. Oetker želatina manęs nei karto nenuvylė. 😉

  5. Ačiū, reikės ir man kitą kartą taip vadovautis. O aš net nepsižiūrėjau kokiam kiekiui skysčiui ta želatina. Ėmiau kaip paprastai naudoju

  6. Forelle, ar visgi pakanka likerio pašlakstyt biskvito lakštams? Iš nuotraukos man biskvito sluoksniai atrodo kiek sausoki.
    Man kažkaip vis to biskvito drėgnesnio norisi. Gal daryt kokį juodųjų serbentų sirupo-vandens-likerio mišinį ir juo sulaistyt?

  7. Aš su želatina buvau apsiskaičiavus ir įdėjus daug mažiau, tai manieji pertepimai buvo skystoki ir biskvitą sudrėkino, jis nebuvo visiškai sausas, bet jeigu norisi drėgnumo, tai sirupas tikrai nepamaišys

  8. Nuostabus skonio šedevras! Surizikavau iškepti važiuodama į balių, kur pusės dalyvių net nepažįstu. Tikrai neprašoviau – visi gyrė ir prašė dar… 🙂
    Beje, pati taip pat jaučiuosi sužavėta puikiai pavykusiu biskvitu ir gražiais putėsiais! Labai gerai apskaičiuotos proporcijos.

  9. Jusu puslapyje, desineje, stulpelyje, tarp zymu- nera apskritai zymos Tortai. uztrukau gal pusvalandi, kol radau si torta. Buvau nusiziurejes, bet neturejau link`o. Pagal zyma- Uogos, jo nebuvo. Prie- Pyragai, neradau. o Tortu, kaip jau minejau, isvis nera. Susiradau, pagal zyma- Grietinele 🙂 Dabar jau gaminsiu. Jusu bloge, sis tortas, atrodo nuostabiai! 🙂

    1. Ačiū už pastabas, bet kol kas tokia betvarkė bus iki rudens, nes užsiėmus svarbesniais darbais 🙂
      O tortas tikrai nuostabus, ypač biskvitas patinka ir gali būti panaudotas ne vienam tortui. Skanaus torto 😉

  10. Forelle,

    Šį tortą kepiau savo vyro gimimo dienos proga. Gavosi puikiai, tik neturėjau juodųjų serbentų uogų – naudojau šaldytas. Gavosi labaaaai skanus torčiukas. Ir darbo ne tiek jau daug. Ačiū ir labai lauksiu daugiau torčiukų receptų.

    1. Šis tortas tikrai fantastiškas, juoduosius serbentus šaldau vien dėl jo, kad būtų galima mėgautis visus metus. Džiaugiuosi, jog jis pradžiugino ir jūsų vyrą

Komentuoti: Forelle Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

*