Obuolių džemas

Saldus, kvapnus naminis obuolių
džemas, išsilaiko visą žiemą. Tinka prie blynelių, pyrago, galima naudoti kaip
sausainių, bandelių įdarą.

5 kg obuolių,
1,5 kg cukraus

Obuolius nulupti kuo ploniau ir,
išėmus sėklalizdžius, supjaustyti smulkiais gabaliukais. Po to suberti į indą,
užpilti cukrumi (arba sluoksniuoti obuoliai, cukrus, obuoliai ir t.t.) ir
palikti 12 val. Paskui sultis nupilti ir virti kol sutirštės (nugaruos beveik
pusė skysčio). Sudėti obuolius ir pamaišant virti, kol jie pradės blizgėti,
taps skaidrūs. Karštą obuolienę supilstyti į sausai iškaitintus karštus
stiklainius.


36 comments on “Obuolių džemasAdd yours →

  1. Sultingi tinkamiausi. Bet kiek esu darius iš įvairių sodo obuolių, visada pavykdavo. Ši obuolienė iš alyvinių, nes daug turėjau, o jie greit genda. Jeigu obuoliai kietesni, tada geriau sluoksniuoti su cukrumi, o ne ant viršaus cukrų supilti ir palaukti ilgiau – apie parą laiko, kol sultys išsikirs.

    Redagavo Forelle 2008-08-20 15:17

  2. Kai greit skaičiau, tai ir apsižioplinau 🙂 Aš puode ruošiu, tada uždengiu dangčiu ir statau į šaldytuvą. Nors galima ir kambary laikyti, jeigu nėra labai karšta

  3. susipjausciau, uzpyliau, ir mastau – o cia obuoliu kg nurodyta pagal svori pries juos nulupant ir ispjaustant, ar po? … dar man butu nevelu idet daugiau cukraus, jei ka 🙂

  4. Jau turbūt per vėlai atsakysiu, nes atostogavau. Cukraus kiekis jau nuluptiems obuoliams. Nors pati visada iš akies užpilu, niekada nepavedė. Turbūt užteks cukraus

  5. Darau obuoliene pagal jusu recepta, ir paragavus ji ganetinai rugsti gavosi, obuoliukai buvo tokie gan rugstoki.Ar taip turi buti ar reikejo deti daugiau cukraus

  6. Susigundžiau pagaminti šį džema, labai gražiai nuotraukose atrodė. Dėja, man jis toks nesigavo. Turiu Jums keleta klausimu:
    1. Obuolius pjaustote kubeliais? As juos smulkinau kompainu tokiomis skiltelemis.
    2. Kaip nupilate tas obuolių sultis? Aš net su kiaurasamčiu nupylinėjau, bet jų vistiek liko obuoliuose.
    3. Sirupas nesutirštėjo, nors viriau apie 1 val. Nugaravo pusė skysčio, bet nesutirštėjo, gal įtartumėte kur gali būti priešastis?
    4. Pavirus obuolius su tomis sultimis, man nesigavo džemas šviesus ir blizdus, o gavosi elementari obuolienė 

    Ko gero labai darbą palengvintų vaizdinės nuotraukos darbo proceso metu!

    Iš anksto dėkoju už komentarus.

    1. Labai gaila, jog nepavyko, bet man rodos, jog obuoliai buvo netinkami. Šiam džemui tinkamiausi kietoki obuoliai, tada jie verdami nesutęžta ir išlaiko formą. Obuolius visad pjaustau nedideliais kubeliais arba šiaudeliais. Obuolius suverčiu į kiaurasamtį ir leidžiu gerai nuvarvėti. Skirupas neutirštėjo, jeigu buvo per mažai cukraus, gal jo dalis liko ant obuolių?
      Šiemet dar virsiu šį džemą, tai galbūt ir papilysiu eigos nuotraukomis

  7. Tikriausiai bus kalti obuoliai, nes jie nebuvo kieti, pakankamai saldus, nes man obuoliene pasirode net per saldi ipylus toki kieki cukraus. Na, ka, lauksime papildymo nuotraukomis, o as ieskosiu kietu obuoliu 🙂

    1. Net negaliu tiksliai atsakyti, nes vis iš skirtingo kiekio gaminu, o dar ir nuo pačių obuolių labai priklauso. Iš sultingesnių daugiau, iš ne tokių sultingų – mažiau gaunasi

      1. pabandziau – ir gavosi ir ne. Iseiga is 4 kg jau supjaustytu obuoliu gavosi ~ 3.5 l. pastabos: reikia pjaustyti tikrai smulkiai (as supjausciau nepakankamai). galima palaikyti pries verdant ir ilgiau – daugiau sunkos susidaro, as palaikiau 2 paras. kai nupilta skysti virinat, tikrai reikia gerai pragarinti, as gal ir neisgarinau puses turio. suberus obuolius virti reikia palaikyti kaitria ugni. man karamelizavosi tik puodo apacia ( ne prisvilo, o butent karamelizavosi), tai tikrai idomesnis skonis ir tvirtesne konsistencija. kita visa mase virto paprasta (na gal kiek tirstesne ir tamsesne obuoliene). vienzo, reikia igudziu.
        ps dariau is antaniniu kietu obuoliu.

        1. Įgūdžių tikrai reikia ir dar priklauso nuo obuolių, aš tik su vienais iš sodo gaminu, nes kai pabandžiau su kitais tai ir paprasta obuolienė gaudavosi. Sėkmės eksperimentuojant 😉

    1. Čia jau visai pasimetėte, jeigu ketinate skystį išpilti 🙂 Jūs jį turite nupilti į didelį puodą, kuriame virsite džemą, pavirti kol sutirštės, o tai nutiks nuo didelio cukraus kiekio, ir tik tuomet sudėsite obuolių gabalėlius ir baigsite virti

Komentuoti: Forelle Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

*