Moliūgų pyragas

Keptas pagal itališką receptą. Labai skanus, minkštas ir aromatingas, o ragavusieji nesuprato iš ko, nors spėliojo ilgai. Ant viršaus uždėjau glajų iš cukraus pudros, citrinos sulčių ir šaukšto vandens.

100 g minkšto sviesto;

200 g cukraus;

2 kiaušiniai;

150 g moliūgo piurė;

225 g miltų;

1 citrinos tarkuota žievelė;

10 sausainių trupinių;

5 š. pieno.

Pirmiausia paruošiama moliūgų piurė. Moliūgų vidus išvalomas, supjaustomi smulkiau ir dedami į kepimo indą odelė į viršų. Indas pripildomas vandens (1)¬†ir dedama į orkaitę 1-1,5 val, priklausomai nuo moliūgo gabalėlių dydžio. Suminkštėjęs moliūgas išimamas, nupjaunama odelė (2)¬†ir susmulkinamas blenderiu ar virtuviniu kombainu (3).

Sviestą išsukti su cukrumi (4). Mušti po vieną kiaušinius ir gerai išmaišyti (5). Sudėti miltus, moliūgų piurė ir gerai išmaišyti (6). Paskiausiai sudėti trupinius ir įpilti pieno. Dar kartą gerai išmaišyti (7). Supilti į sviestu pateptą kepimo skardą (8)¬†ir kepti apie 40-45 min 180 0C įkaitintoje orkaitėje (9).

Šaltinis: culinarytypes.blogspot.com

27 comments on “Moliūgų pyragasAdd yours →

  1. Sugalvojau iškepti pyragą pagal šį receptą, bet su morkomis. Padariau vieną klaidą: tyrei morkas irgi ruošiau orkaitėje, o tai užtruko daugiau nei dvi valandas. Daug patogiau būtų buvę išvirti.
    Pieno reikėjo šiek tiek daugiau, nes piurė gavosi sausesnė. O šiaip viskas buvo gerai, gavosi išties skanus pyragas.
    Beje, rytoj darysiu morkinius (originale moliūginius) gnocci.

  2. Njum labai jau skaniai kvepia.. kepiau su cukinija.. ir tešla labai jau skani.. 🙂 Laukiu šeimynos grįžtant, bus staigmena.. 😉

  3. Kai kepiau pirmą kartą, neiškilo, todėl antrą kartą kepdama įdėjau šaukštelį sodos. Ir vis tiek neiškilo 🙁 Na, bent skonis geras 🙂

  4. nuostabus pyragas 🙂 dar jį patobulinu kartais į paviršių įspausdama kubeliais pjaustytų obuolių, o kai iškepa, išimu su visa forma, paskui po kiek laiko, kol dar šiltas, išverčiu pyragą iš jos pyrago apačia į viršų, dantų krapštuku susmaigstau truputį dugną ir aptepu citrinos sultim, pamaišytom per pusę su vandeniu:) ir palieku, kad įsigertų. paskui viršų dar cukraus pudra pabarstau. būna toks skonis mm..:) bet kartais skanu toks paprastas, be pagerinimu:)

    1. Pirmą kartą kepdama naudojau paprastus sausainius, kuriuos sudėjau į maišelį ir kočėlu padaužiau. Vėliau, naudojau amaretti sausainius, kuriuos užteko rankose pagniaužyt. Su šiais skaniausia ir originale jie įrašyti

  5. As trupinau Selgos sutirstinto pieno skonio sausainius, labai geras skonis gavosi!
    O moliugu kubelius galima ir paprasciau paruosti – suvynioti juos i folija ir ~20 min palaikyti karstoje orkaiteje, tiek laiko pilnai uztenka. 🙂

  6. Kubeliais moliūgą kepti patogiau, kai mažesnis jo kiekis. Aš kepu iškart kuo didesnį gabalą, ne tik vienam pyragui, tai patogiau dėti su oda visa

  7. Puikus pyragas, ir puikiausiai iškilo ir nesukrito, o skonis… tirpsta burnoj. Ačiū uz receptą – malonu ir gamint, kai pavyksta 🙂

  8. Sveiki,

    Labai noriu issikepti si pyraga, bet nesu kepeja visai 🙂 t.y. beveik tundra 🙂 – norejau paklausti, o kepimo milteliu cia nereikia?
    ir kaip pagaminti toki glaju?
    🙂
    Aciu

    1. Rcepte kepimo milteliai neįeina, svarbu puriai išplakti sviestą su cukrumi, bet vienas šaukštelis kepimo miltelių tikrai nepamaišys 😉 puresnis pyragas bus. Dar siūlyčiau naudoti kuo tirštesnę moliūgų tyrę, tiesiog pakabinti marlėje, kad nuvarvėtų.
      O glajus elementarus – cukraus pudra išsukta su citrinos sultimis.

  9. Dekui labai, kabinsim moliuga reiskias 🙂
    O dar isduokit santyki pudros ir citrinu sulciu.. 🙂 ar tiesiog sukt iki koses, kuria jau galima tept ant virsaus? ji pastovejus dar pakieteja nors kiek?

    1. Santykio nepasakysiu, bet į pudrą vis pilu (gal tiksliau, lašinu) po truputį sultis ir maišau, turi gautis nei labai kieta, nei skysta. Šiaip, pagal viską reiktų masė dar pakaitinti iki 40 C ir tada aptepti, lengviau ir tolygiau tepasi

      1. Dar atsiminiau, jog vietoj paprastų sausainių, skaniausia gaunasi su amaretti, man rodos ir originale tokie buvo, bet tada neradau, o moliūgą geriausia iškepti įkišus gabalais į kepimo rankovę – ir kepimo laikas sutrumpėja ir moliūgas tampa labai sultingas, minkštas, lengva sutrinti.

        1. Tuoj bandysiu šį pyragą. Tvarkau moliūgą ir susimąsčiau, kaip jį kepti rankovėję – ar irgi pilti vandens???

  10. Pyragas pavyko puikiai! 🙂 Na, kepant moliūgus rankovėje vandens šiek tiek įpyliau – nebesulaukiau komentaro… Bet, manau, nieko blogo neatsitiko. Moliūgo tyrę nuvarvinau, tai maišant tešlą jau buvau išsigandus, kad ji man per tiršta. Nežinau, kaip turi būti, bet man tešla gavosi tokia netekanti, o kabinama šaukštu, skardoje ją teko išskirstyti – buvo per kieta, kad pati pasklistų po formą… Laukiau su nerimu, ar nebūsiu padarius „akmeninio“ pyrago… Bet pasirodo, viskas super. Išėjo purus, nešlapias, nesukritęs! :)Beje, į tešlą dėjau kepimo miltelių. Sausainius dėjau tuos cukruotus „pirštelius“, iš kurių gaminamas Tiramisu. B ūtų įdomu pabandysti su Amaretti sausainiais, tik ar jų būna pirkti??? Dar nesidomėjau, tad atleiskit už kvailą klausimą…
    Šiaip skonyje labiausiai jaučiasi citrina (stiprus aromatas ir skonis nuo tarkuotos žievelės), o apie moliūgą niekam nė į galvą neateitų paklaust… Tik spalva tokia ryškiai geltona išduoda (ir tai tik tiems, kurie susidūrę su kepiniais iš moliūgo).
    Žodžiu, pirmas mano konditerinis gaminys iš moliūgo pavyko visu 100 proc. Ačiū labai labai už puikų receptuką 🙂

    1. Super! Manau moliūgą dažniau naudosite kondtireiniuose kepiniuose. O moliūgų tyrė tikrai reikia nuvarvinti, šis pyragas man buvo irgi pirmasis kepinys, bet tyrę naudojau skystesnę, tai kiek šlapesnis gavosi pyragas, bet skanus. Ir dar pastebėjau, jog elektrinėje orkaitėje kepant, man jis visiškai kitoks gaunasi, nei kad seniau dujinėje.

Komentuoti: Forelle Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

*