Šokoladinis tortas su glesė kremo pertepimais

Beveik du mėnesius teko gyventi be kompiuterio. Pirmas dienas buvo neįprasta, o vėliau taip pripratau, kad net ir sutaisius, aš jo nejungdavau. O kam jungti, kai vėliau paaiškėjo, jog ir bloge kažkas persivertė, dabar net RSS srauto nėra, o kame bėda, net neaišku. Bet per tas dienas prisikaupė nemažai receptų, įvykių, buvo praleistas ir tinklaraščio penktasis gimtadienis, kurio proga kepiau tortą iš senų receptūrų knygos. Tortas lengvai pagaminimas, riebokas ir primena kažkokį skonį iš vaikystės. Glesė kremą, kuris gaminamas iš pakaitintų su cukrumi kiaušinių bei sviesto, gaminau pirmą kartą ir jokių priekaištų neturiu, biskvito norėtųsi šokoladiškesnio, todėl siūlyčiau kakavos įberti daugiau, o sirupo man pritrūko, todėl jau recepte pateikiu jau padidintą kiekį, juk nesinori valgyti sauso torto.

Biskvitui (jį kepiau 16 cm formoje, nors galima ir didesnėje ir perpjauti tik į dvi dalis):

105 g miltų;

30 g bulvių krakmolo;

135 g cukraus;

195 g kiaušinių;

6 g kakavos miltelių.

Glesė kremui:

125 g cukraus;

180 g sviesto;

65 g kiaušinių (vienas didelis);

9 g kakavos miltelių;

2 g konjako ar brendžio.

Sirupui:

110 g cukraus;

6 g konjako ar brendžio;

115 g vandens.

Glazūrai:

120 g juodojo šokolado;

20 g kakavos sviesto (arba kokių kitų konditerinių riebalų).

 

Biskvito paruošimas

Atšaldyti baltymai plakami iki stangrios putos, palaipsniui beriamas cukrus ir plakama kol išnyks cukraus kristalai. Po to į trynius dedama ¼ išplaktų baltymų, sumaišoma, sudedami likę baltymai ir viskas sumaišoma. Miltai sumaišomi su krakmolu ir kakava, persijojami, suberiami į plaktų baltymų-trynių masę ir viskas lengvai sumaišoma.

Paruošta masė pilama į popieriumi išklotas apskritas torto formas ir kepama 10-15 minučių 200-220 0C.

Sviestinio kremo ruošimas

Kiaušiniai su cukrumi pašildomi iki 50-60 0C temperatūros ir plakami kol ištirps cukraus kristalai ir masė atvės iki 18-20 0C. Į suminkštintą sviestą plakant, palaipsniui pilama kiaušinių-cukraus masė ir viskas plakama iki purios masės. Baigiant plakti pridedama kakavos ir supilamas konjakas.

Sirupo ruošimas

Į verdantį vandenį subertas cukrus verdamas kelias minutes nuo paviršiaus nugraibant putas. Po to sirupas ataušinamas iki 40 0C ir perkošiamas. Aromatizuojamas konjaku.

Šokoladinės glazūros ruošimas

Šokoladas ištirpinamas, sumaišomas su ištirpintais konditeriniais riebalais ir perkošiama.

Torto formavimas

Biskvitas perpjaunamas per pusę ar į tris dalis, priklausomai nuo biskvito storio, sudrėkinamas sirupu, pertepamas sviestiniu šokoladiniu kremu. Torto viršus ir šonai aptepami kremu. Atšaldoma. Tortas apliejamas šokoladine glazūra.

23 comments on “Šokoladinis tortas su glesė kremo pertepimaisAdd yours →

  1. fainos gelytes – is sokolado? Tuomet turiu prasyma – isduokit paslapti kaip tirpinti balta sokolada? Netirpsta jis man taip kaip pieniskas ar juodasis 🙁

    1. Taip, gėlytės iš šokolado. Išduočiau paslaptį apie baltojo šokolado tirpinimą, bet deja, jos nežinau 🙁 Išbandžiau kelių firmų baltuosius šokoladus, bet man jie irgi normaliai netirpsta, lieka gumuliukų, veliasi, jeigu norisi kažką padaryti. Aš šias gelytes darydama ir keikiausi, ir indus trankiau, nes niekaip nepavyko su baltuoju šokoladu susitarti, ant torto uždėta tik koks trečdalis iš visų darytų baltų gėlyčių, kitos tiesiog nepavyko, arba gėlytės su baltojo šokolado guzais gaudavosi. Šiek tik situacija pagerėjo tirpinant vandens vonelėje, įdėjus kakavos sviesto ir pastoviai maišant, bet tik šiek tiek.

      1. Forelle, „Rūtos“ saldaininė parduoda seriamas šokolado ttaip vadinamas tabletes, jų būna tamsaus, pieniško ir balto šokolado. Šis kokybiškesnis ir lydosi visai neprastai, Su šventėm!

  2. Oho, su gimtadieniu!!! šilčiausi linkėjimai ir palinkėjimai gyvuoti ir džiuginti! 🙂
    O dėl baltojo šokolado, aš darau taip ir puikiai gaunas: 100 g baltojo šokolado, 50 ml grietinėlės. Šokoladą sutarkuoti burokine tarka, grietinėlę pakaitinti iki užvirimo, nuimti nuo ugnies ir suberti tarkuotą šokoladą, maišyti maišyti iki ištirpsta, tai įvyksta labai greit, viskas 🙂

    1. Ačiū už sveikinimus. O dėl grietinėlės ne per minkšta masė būna? Nes batasis šokoladas ir taip pakankamai minkštas, paskui netirpsta per greitai?

  3. Galiu pasakyt tik tiek, kad šaldytuve sukietėja pakankamai, o ar ištirpsta greit nė nežinau, taip darau balto šokolado įdarą morenginiams sausainiams, greitu laiku įdėsiu receptuką..
    Beje 50 ml grietinėlės galima imti 150 g šokolado, tada dar užtikrinčiau..

    1. Įdarams tai tikiu jog tinka, bet va su papuošimais sunkiau. Net šios gėlytės, į kurias jau buvo įmaišyta riebalų, šiltame kambayje patirpdavo ir prilipdavo prie lėkštės ar torto

    1. Ačiū. Gimtadienis jau prieš mėnesį buvo, bet kompiuteris numirė ir nieko negalėjau parašyti. Dar su skype problemos, bet gal geit sutvarkys ir galėsim papliurpt. O kur tavo fotikas?

  4. Nulūžo plastmasinis laikiklis, kuris laiko batareikų „lizdo“ dangtelį. Tai dvi savaites laukėm, kol pasakys, kad tai mechaninis pažeidimas ir netaisys, dabar laukiam kol grąžins. Dar reiks sugalvot, kaip tas batareikas prilaikyt prispaudus, kad veiktų.

  5. Oho, koks jubiliejus! Sveikinimai didžiausi! Labai linkiu neužmesti tinklaraščio ir dalintis puikiais receptais ir toliau! Šis tinklaraštis pilnas nuostabių ir skanių idėjų, linkiu, kad taip būtų dar ilgai ilgai!

Komentuoti: Vilma Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

*