Pasukų varškė

Net nepastebėjau kaip prabėgo vasara darbe. Turėjau kelias dienas atsipūtimui prie jūros, bet per jas visą laiką pylė lietus. Gerai, kad „Borjomi“ suteikia viltį, dar pajusti kas yra atostogos  ir organizuoja konkursą „Su „Borjomi“ keliauk į svetingiausią lietuviams šalį – Gruziją!“.  Tereikia tik kuo daugiau įtikinti, jog sveikai maitintis nėra nesąmonė.

Sveiką mitybą kiekvienas įsivaizduojame  skirtingai: vieniems – tai žalias, termiškai  napdorotas maistas, kitiems – mėsos, žuvies išbraukimas iš valgiaraščio, treti teigia, jog reikia atsisakyti cukraus, turinčių produktų ir t.t. Man sveikas maistas – tai maistas pagamintas namuose. beveik kiekvienas naujai pasirodantis produktas  prekybos centrų lentynose – iššūkis, pagaminti tokį patį, tik skaniau ir natūraliau. Turbūt jau daugelis išbandė lydytą sūrelį, kurio daugiau jau nebeperkame, kas savaitgalį nosį kutena kepamos duonos kvapas, o kur dar chalvos, kurias gaminu naudodama naminius riešutų sviestus ir daugelis kitų skanėstų. Paskutinis bandymas – pasukų varškė. Pagaminti ypač lengva, o paskui jau galite ją valgyti vieną, naudoti desertams, užtepėlėms ir kas tik šaus į galvą.  Paslėgus – gausite puikų pasukų sūrį. Pasukos nėra riebios, todėl ir iš varškė iš jų bus liesa, bet skonis daug geresnis nei įprastos liesos varškės. Šiame produkte gausu baltymų ir lecitino, kuris labai svarbus mūsų organizmui.

Picture 27799

Iš vieno litro raugintų pasukų išeina šiek tiek daugiau nei 100 g pasukų varškės. Gaminimas labai paprastas: supilame raugintas pasukas į puodą, statome ant silpnos ugnies ir kaitiname, kol pamatysime, jog pradeda atsiskirti išrūgos. Pamaišome, jog viskas tolygiai kaistų (neleiskite užvirti, nes turėsite guminę vaškę!). Kai tik išrūgos atsiskirs, ugnį išjungiame ir viską supilame į kiaurasamtį, išklotą trigubai sulenkta marle. Leidžiame nuvarvėti, pasūdome.

Picture 27812-2

Jeigu norite skanaus deserto, tereikia pasukų varškę išsukti su trupučiu jogurto ar grietinėlės  iki vientisos masės, pasaldinti, pagardinti trintomis uogomis. Aš ruošiu su grietinėle, trintomis spanguolėmis ir avižų sėlenėlėmis.

Picture 27816

Jeigu nemėgstate saldžiai, galite varškę sutrinti su trupučiu jogurto, grietinės ar grietinėlės, įtarkuoti ar smulkiai įpjaustyti agurkų, ridikėlių, įspausti česnakų, pagardinti druska, pipirais, krapais, svogūnų laiškais ar laiškiniais česnakais.

Picture 27834

Beje, pasukos – puikus gėrimas, jas rekomenduoja skiesti su vandeniu, sultimis, pridėti prieskonių. Galima jas ir „pagazuoti“, sumaišius su gazuotu mineraliniu vandeniu.

Picture 27853

2 comments on “Pasukų varškėAdd yours →

  1. Perskaičiau „.. jog sveikai maitintis yra nesąmonė“ ir jau norėjau pulti ginčytis 😀 Bet po to pamačiau, kad čia tiesiog iš ryto mane akys apgaudinėja.
    O man pasukų varškė labai patinka, nes ji švelnesnė nei įprastinė. Bent porą kartų perpiet nueinu iki šalia esančios pieno parduotuvės ir nusiperku pilstomos pasukų varškės. Tik va, vis pasvajoju, kad galėtų ją be cukraus ir kvapų gaminti, būtų daaaaaug skaniau. Užtat tikrai pabandysiu pasigaminti pagal taviškį receptą 🙂
    Beje, kokiu būdu galima būtų padėt laimėt tą kelionę į tolimąją Gruziją? Nes mane sveikos mitybos nauda jau įtikinai! +1 taip sakant 😛

    1. Aš vakare po darbo skatydama konkurso sąlygas irgi taip pat perskaičiau 😀 Skaičiau du kartus ir vis galvojau, kodėl reikia įrodyti, jog sveikai maitintis yra nesąmonė 😀
      Ačiū už palaikymą, bet kas laimės nuspręs komisija.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

*