Sezamų chalva

Kartais blogo pavadinimas įpareigoja parodyti, kad nieko nėra neįmanomo, todėl šiandien pasidalinsiu dar vienu, rodos neįmanomu pagaminti, atradimu – chalvomis. Sezaminės chalvos receptą aptikau graikų virtuvės biblijoje „Vefa’s kitchen“, kadangi ją labai mėgstu, o Lietuvoje nerandu jos pirkti, tai pirmiausia išbandžiau ją. Antras bandymas buvo – žemės riešutų chalva, kuri iš vis pakerėjo skoniu ir visai nebuvo panaši į parduotuvinę. Tiesa, jos bijo drėgmės, todėl kitą dieną, chalvos tapo minkštesnės (matosi iš žemės riešutų chalvos nuotraukos, darytos šiandien; nors gal šią gamindama ir padauginau riešutų sviesto). Pavykus šiam eksperimentui, tęsiu juos toliau, juk taip paprasta pasigaminti norimo skonio skanėstą.

sezamuchalva

¾ puodelio cukraus;

1/4 puodelio vandens;

1 puodelis (175 g)  tahini (sezamų pastos);

žiupsnelis druskos.

Cukrų ir vandenį supilame į puodą ir verdame apie 10 minučių arba kol pasieks 125 0C temperatūrą. Kol verda cukraus sirupas, tahini su druska plakame apie 5 minutes mikseriu. Išvirusį karštą sirupą supilame į pastą ir gerai išmaišome, greit sukrečiame į aliejumi pateptą ar folija išklotą formą. Atšaldome.

Šaltinis: „Vefa‚Äòs kitchen“

Žemės riešutų chalva

riesutuchalva

43 comments on “Sezamų chalvaAdd yours →

  1. Medėja, taip, chalvos receptas toks pats, tik keičiamas riešutų sviestas. Nors jau su žemės riešutų sviestu suveikė, tik jo truputį daugiau nei puodelį įdėjau, nenorėdama indelyje palikt poros šaukštų.

    aguonele, man kartais patinka paeksperimentuoti ir atrast kažką naujo. Be to, mano mėgstamos sezaminės chalvos mūsų parduotuvėse nemačiau, taip, kad lengviau jau pasigamint, nei važiuot į užsienį pirkt 🙂

  2. Super 🙂 ačiū labai, aš viską su riešutų sviestu labai mėgstu ir būtinai išbandysiu.

  3. Prašom, man irgi kas su riešutų sviestu labai skanu, o ši chalva su juo ypač patiko. Tik sirupą reikia gerai išvirt, nes kitaip nesukietės masė.

  4. Čia tai teisybė, negali sustot valgęs. Su sezamų paprasčiau, ji savotiško, stipraus skonio, daug nesuvalgysi, tai ir užsilieka ilgiau

  5. Labai užsimaniau… Pamenu po mokyklos grįžinėdama namo vis pirkdavau po 100 g. Kasdien 🙂 Dabar taip neišeitų, bet bent paragauti vėl norėčiau… O dar naminės!

  6. Oho, va čia tai tikrai impossible is nothing! 🙂
    Aš norėjau paklausti dėl graikiškų patiekalų knygos – žvalgiausi amazone, bet sunku buvo išsirinkti, nesinorėjo tokios kur būtų tik aštuonkojai ir neįkandama egzotika. Buvau nusižiūrėjusi „Vefa’s kitchen“, tai norėjau Tavo nuomonę apie ją išgirsti – patinka, naudoji?

  7. Egle, aš po mokyklos kasdien nusipirkdavau po „Manijos“ šokoladuką, man rodos jau jų atsivalgiau, į tokio tipo negaliu net pažiūrėt iki šiol 🙂 O chalvą išbandyt verta, nors ir neprimins parduotuvinės sausos, bet bus labai skani.

    Vilma, ši chalva pirmasis receptas iš knygos, nes gavau ją visai neseniai ir tik savaitgalį pradėjau vartyti, aišku nuo galo, nes ten saldumynai 🙂 saldumynų skyrius tai nuostabus, jau prisiklijavau dešimtis lapukų, kad tą ir aną reikai išbandyt. Kiek kitus skyrius varčiau, tai man irgi patiko. Nemažai nuotraukų, todėl galima pamatyti realiai kaip atrodo vienas ar kitas patiekalas, receptai gana paprasti ir neatrodo egzotiški (aišku radau kelis receptus ir su aštuonkojais, bet palyginus kiek iš viso receptų yra knygoje, tai lašas jūroje). „Vefa’s kitchen“ ir „Silver spoon“ kol kas geriausios mano įsigytos knygos, o va iš tos pačios serijos nusipirkta „1080 Recipes“ esu labai nusivylus, kol kas nieko gero joje neatradau

  8. Apsilankyk jų puslapyje ir pažiūrėk kokiam knygyne tokais knygas pardavinėja, nes kiek žinau ne visuose būna. Kai kada ten vykdo akcijas ir knygas galima įsigyti labai pigiai, net pigiau nei siųstis.

  9. Isbandziau zemes riesutu chalva 🙂 mmm… skanumelis, aciu uz recepta pati niekad nebuciau pagalvojus toki dalyka pasidaryti namie 🙂

  10. Prašom, džiaugiuosi, kad jau yra išbandžiusių ir nenusivylusių 🙂 Atrodo tai pats skaniausias būdas sunaudot riešutų sviesto likučius

  11. Galite pačios pasigaminti sezamo pastą ir riešutų sviestą. Tereikia sumalti riešutus arba sėklas : )

  12. Taip, bet reikia turėt kuo sumalt, kad gautųsi vientisa masė, o ne su gabaliukais. Dabar mačiau ekologiškų sezamų sėklų, tai gal ir pabandysiu pati pasidaryt

  13. Kaip apsidziaugiau radusi si recepta 🙂 nes saldytuve kaip tik jau senokai pradaryti ir labai labai prasesi suvartojami zemes riesutu sviesto ir tahini stiklainiukai. Sezamu chalva jau padariau, tikrai super skanu, dabar eile riesutinei 🙂

  14. vis galvodavau kaip pasigaminti chalva. Buvau tikra, kad imanoma ir namuose. Va ir radau cia :)))) aciu!! tik nesuprantu kiek reikia cukraus. Man tas matavimas puodeliais niekada neaiskus :/ Juk jie visur skirtingi… ar CIA puodelis= 175g? teisingai supratau?

  15. Išbandžiau su saulėgrąžom, skanumėlis :> Didelis dėkui už receptą, nes niekad nebūčiau pamąsčius, kad galima chalvą taip nesudėtingai pasigamint. Įdomu būtų su sezamais pasidaryt, nes išvis sezaminės chalvos nesu ragavus. Tahini gaut man be šansų, tai reiks bandyt susimalt. Gal esi bandžius pati tahini darytis?

  16. Sezaminė chalva gan specifinio skonio, ne visiems ir patinka, be to, jos daug ir nesuvalgysi. Tahini nebandžiau gamintis, nors jau nusipirkau ekologiškų sezamų sėklų specialiai jai, gal greit ir pabandysiu

  17. Sezamu chalvos visada buvo pirkti didziosiose maximose, tik reikia ieskoti prie sveriamu saldainiu, supakuoti alia saldainiukai atskiri 🙂

  18. Ačiū už receptą, vakar pasigaminome sezamų chalvos, labai skanu! Tik nesukietėjo, turbūt per skysta sirupą supylėm, o ir mikserio nenaudojom.. Po kelių dienų mėginsim dar kartą, tik ilgiau pavirsime cukrų ir pamiksuosim:)

    1. Prašom, svarbu, kad patiko. O jeigu nesukietėjo, tai turbūt, kad sirupas nebuvo pakankamai tirštas, nes šiaip supylus jau reikia greit ir maišyti, nes kitaip, lieka cukraus kristalai

  19. Pasidariau sezamų chalvos. Vyrui nepatiko skonis, o aš niekaip negalėjau sustoti valgyti. Man ji daug skanesnė už saulėgrąžų 🙂 Suvalgiau tą gabaliuką per kelias dienas vis pataupydama 😀 Labai ačiū už receptą 🙂

    1. Vyrams sunku įtikti, nors sezaminė chalva tikrai skani, galima į ją ir kakavos miltelių įmaišyti, nes pardavinėja tokią mašytą dalis su kakava, dalis- be. Man vistiek turbūt pati skaniausia žemės riešutų chalva, bet aš tiesiog dievinu riešutus, jų sviestus.

  20. Labas,Forelle.Aciu uz idomias idejas,juolab,kad megstu chalva.Na,o Tahini galima pasigamint paciam:100 g.sezamo sausai pakepinti ir supilti i trintuva kartu su 1-2 a.s. juros druskos,2-3 a.s. citrinos sulciu,3-5 alyvu aliejaus apie 3 min.trinti,tada ipilti 3 v.s. agavu sulciu ir toliau trinti iki vientisos mases(jei per tirsta ipilti dar siek tiek aliejaus)Nera konkreciu normu-tiesiog kaip kas megsta 😉

Komentuoti: Forelle Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

*