Sausainių konkurso nugalėtojai

Dvi savaites trukęs „Nerealiai skanių sausainių“ konkursas sulaukė tik keturių dalyvių, matyt sutrukdė orai, nes per tokius karščius įsijungti orkaitę – tikras iššūkis. Bet kiekvienas atsiuntęs, jau yra laimėtojas, visi gaus po dovanėlę, praversiančią virtuvėje.

Iškepti sausainius pagal atsiųstus receptus buvo tikrai įdomu. Visi receptai skirtingi, visiems pagaminti reikėjo skirtingų produktų, skirtingos gaminimo eigos ir skirtingų kepimo režimų. Todėl virtuvėje užtrukau tikrai nemažai, bet visų rūšių sausainiai buvo iškepti, kompetetingos 6 asmenų komisijos paragauti ir įvertinti.

IMG_0686

Vienbalsiai buvo nuspręsta, jog patys skaniausi yra trapūs avižiniai sausainiai su šokolado gabaliukais, kuriuos atsiuntė Aušra. Aušrai ir iškeliauja leidyklos „Nieko rimto“ įsteigtas prizas knyga „Pelikanas. Miesto pasakojimas“ ir pasirinktinai vienas iš mano įsteigtų prizų.  O štai ir skaniųjų sausainių receptas:

225 g sviesto, kambario temperatūros

1 p. (237ml) rudojo cukraus

2 kiaušiniai

1 ½ a.š. vanilinio cukraus

½ a.š. druskos

½ a.š. kepimo miltelių

1 p. (237ml) miltų

2 ¼ p. smulkių avižinių dribsnių

1 ¾ p. pūstų ryžių (nebūtina, tačiau trapiems sausainiams jie suteikia minkštumo)

100 g šokolado, susmulkinto į nedidelius gabaliukus
Pasiruošti virtuvinį kombainą. Sviestą ir cukrų maišyti vidutiniu greičiu apie 2-3 minutes. Tada įmušti kiaušinius ir dar maišyti 5-7 minutes. Sudėti vanilinį cukrų, kepimo miltelius ir druską. Taip pat sudėti miltus ir mažu greičiu maišyti tik kol jie įsimaišys. Įmaišyti avižinius drisbnius, pūstus ryžius ir šokoladu gabaliukus.

Tešla gaunasi ganėtinai minkšta. Šaukštu deti tešlą ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Drėgnais pirštais paspausti tešlos kauburėlius ir suformuoti plonus sausainius. Skardas dėti į šaldytuvą ne trumpiau nei valandai.

Orkaitę įkaitinti iki 175°C laipsnių.

Sausainius kepti apie 15-20 minučių, per vidurį kepimo laiko, skardas reikia sukeisti vietomis. Sausainiai turi būti lengvai parudavę kraštuose. Palikti sausainius kelias minutes vėsti skardoje, vėliau perkelti ant grotelių pilnai atvėsti arba tiesiog skanauti šiltus.

 

Antrąja vieta dalinasi dvi dalyvės – Vilma ir Kristina. Vilma pasidalino klasikinių sausainių, kurie formuojami mėsmale su specialiais antgaliais ar  konditeriniu švirkštu, receptu. Paprasti ir skanūs. Jų receptas:

 

100 g minkšto sviesto
70 g cukraus pudros
1 kiaušinis
100 g grietinės
žiupsnelis druskos
250 g miltų
Aguonų pabarstymui (nebūtina, bet pageidautina)
Sviestą gerai išsukti su cukraus pudra, įkulti ir gerai įmaišyti kiaušinį, įmaišyti grietinę, galiausiai suberti miltus sumaišytus su druska. Subėrus miltus maišyti tik tiek, kol jų nebesimatys sausų.
Sausainius formuoti turimos įrangos pagalba (mėsmale, sausainių švirkštu, konditeriniu maišeliu arba dėti šaukšteliu), pabarstyti aguonomis. Jos suteikia malonų prieskonį ir traškesį. Kepti 200 laipsnių orkaitėje apie 15 min., kol kraštai pradės gelsti – jokiu būdu neleisti paruduoti visam sausainiui.
Kristinos sausainiai buvo nematyti ir neragauti, tikrai įdomaus skonio, traškūs ir lengvi, patiks net nemėgstantiems sezamo sėklų. Kaip juos pasigaminti galite surasti bloge „Su šaukštu aplink pasaulį“.
O trečioji vieta atiteko kokosiniams sausainiams su skaldytomis kakavos pupelėmis, kurių autorė yra Vita. Šie sausainiai patiks mėgstantiems kokosą.
1 skardinė riebaus kokoso pieno (400 ml)
375 g kokoso drožlių
2 kiaušinių baltymai
4 šaukštai medaus (60 ml)
2 arb. šaukšteliai vanilės ekstrakto
žiupsnelis druskos
0,5-1 puodelis skaldytų kakavos pupelių
Papuošimui:
80 g juodojo šokolado
1 šaukštas kokoso aliejaus
Kokoso pieną ir medų supilti į puodą ir maišant šiek tiek pakaitinti (užvirti nereikia), nukelti nuo ugnies, įpilti vanilės ekstraktą, suberti kokoso drožles, iki standžių putų su druska išplaktus kiaušinio baltymus, išmaišyti. Suberti skaldytas kakavos pupeles (nebūtina, galima keisti šokolado gabaliukais ar šokolado lašeliais). Formuoti sausainius, juos išdėlioti kepimo popieriumi išklotoje kepimo skardoje ir kepti iki 165 C įkaitintoje orkaitėje apie 25-30 min. arba tol, kol sausainiukai gražiai apskrus.
Šokoladą ir šaukštą kokoso aliejaus ištirpinti karšto vandens vonelėje ir gauta mase papuošti atvėsusius kokoso sausainius.

IMG_0688

Su konkurso dalyvėmis susieksiu asmeniškai.

2 comments on “Sausainių konkurso nugalėtojaiAdd yours →

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

*