Kalėdinis medaus ir riešutų pyragas

Šiemet kaip niekad anksti visi pradėjo laukt Kalėdų. Tinklaraščiuose pasipylė kalėdinių kepinių receptai. Nusprendžiau neatsilikt ir aš, pernai norėjau sudėti receptus prieš pat šventes, bet apsirgus dukrytei prie kompiuterio ir nepriėjau, o vėliau jau nesinorėjo šventinių kepinių ir publikuot. Jau susiradau savo meduolių receptus ir pradėsim kepimus. Šiandien vienas labai kalėdinis ir labai skanus riešutinis pyragas, iškeptas prieš mėnesį ir jau seniai suvalgytas. Jis labai panašus į kalėdinį įtalų pyragą panforte, tik be šokolado, panašus ir į Nolitos riešutų plokštainį, manau variacijų tikrai yra daug, vien kiek skonių galima išgaut keičiant riešutus, jų santykį su cukatomis, prieskonius. Sėkmės eksperimentuojant ir atrandant savąjį Kalėdų pyragą.

Picture 2502

300 g riešutų (naudoju migdolus, graikiškus, lazdyno)

225 g cukatų;

1 a.š. prieskonių kepiniams (cinamono, imbiero, muskato, gvazdikėlių);

100- 150 g miltų; (siūlyčiau berti po truputį ir vis maišyti, kai masė taps pakankamai tiršta, miltų neberti)

125 g cukraus pudros;

3 v.š. vandens;

150 g medaus.

Riešutus supilti į kepimo skardą ir pakepti iki 2200 C įkaitintoje orkaitėje, kol pradės ruduot. Pasmulkinti, sumaišyti su miltais, prieskoniais, cukatomis. Cukrų (vieną šaukštą pasilikti pabarstymui), vandenį ir medų sudėti į puodą ir pakaitinti, kol medus ištirps ir pradės kilti burbuliukai. Išjungus po truputį maišant supilti riešutų ir miltų mišinį. Gerai išmaišius sukrėsti į 20 cm skersmens kepimo formą (geriausia ją iškloti kepimo popieriumi) ir kepti 1900 C įkaitintoje orkaitėje 30 minučių. Atvėsinti. Pabarstyti cukraus pudra. Skaniausias nors kelias dienas pastovėjęs, bet geriausia išlaukt nors pora savaičiųPicture 2543

Skanaus

Picture 2567

55 comments on “Kalėdinis medaus ir riešutų pyragasAdd yours →

  1. Atrodo tau super skaniai. Kai turėsių jėgų, teks pabandyti. Tik sunkiai įsivaizduoju kaip jį teks išlaikyti bent porą dienų – ką ir kiek beiškepčiau – tą patį vakarą viskas yra suvalgoma. Kaip suprantu, tu kepei mažuose indeliuose kad jie tokie apvalūs ir mažučiai. Ar čia optinė apgaulė?

  2. beje, norėjau pasiteiraut, kaip juos laikyt iki kalėdų? geriau suvyniot į kokią foliją ar į maišiuką, o gal geriau dėžutėj laikyti?

  3. Asta, pas mane irgi nieks ilgai neužsilaiko. Šį pyragą kepdavau tėvams ir iškart atiduodavau, va tada jis ir subręsdavo 🙂 Nors man jis skanus bet kada, o va vaisiniam tikrai reikai pastovėti.
    Šis keptas vaikiškoje kepimo formoje iš pusės porcijos, buvo indelis pilnas, užtat toks apvalutis ir atrodo.

    Jurga, aš laikau įsukus į foliją, kaip ištraukiu iš kepimo indo su popieriumi, tai gražiai apvynioju ir viskas, bet galima ir dėžutėje

  4. Jule, aš irgi labai mėgstu riešutus, nes iškepus pyragą, jį prapjaunu tik atvėsusį. Aišku, kol suvalgau, tai ir subręsta 🙂 Kvadratėlius įtraukiau į sąrašą, labai skaniai atrodo.

    Di,
    -taip;
    -taip;
    -taip;
    -30 min, jau pataisiau ir bloge

  5. super, reiks bandyt artimiausiu metu:)
    dar reiks paieškot (man atrodo, pas tave irgi buvo kažkoks keksas su džiovintais vaisiais) kalėdinis, kuri reik brandint, bet ten lb daug sviesto įeina..

  6. Jurga, keksas su vaisiais buvo pas Vilmą, pas mane tikrai nėra. Nors ir skanus, bet kepiau tik vieną kartą ir net nesugebėjau išlaukt Kalėdų 🙂

    Margariux, tu mus jau viai pamiršai, nei aplankai, nei sms parašai. Jeigu iki Kalėdų pasitaisysi, tai ir pyragą iškepsim ir dar eglutę dovanų pridėsim 😉

  7. Naudoju apelsinų žievelių cukatas, citrinų man irgi nelabai patiko. Šias buvau pirkus Kauno bazėse, bet užvakar viską išlaksčiau ir nieko neradau (sunku, kai neatsimeni kurioje tiksliai vietoje pirkau). Dabar užsisakiau, kad atvežtų iš Lenkijos, daviau pakuotę ir nekantriai laukiu

  8. Aš irgi susidūriau su problema – cukatų niekur nerandu 🙁 Šiandien kaip tik Urmo bazėj būsiu, tai reiks užmest akį, bet per 10 minučių, kurias teturėsiu, stebuklo reikia, kad reikiamoj vietoj atsidurčiau 🙂

  9. Jeigu rasi, būtinai pasidalink kur. Nes aš kiek klausiau, tai nieks neturi, kiti net nesuprato ko noriu. Bet ir taip, daug kuo au neprekiauja, nes nėra paklausos, pvz., lukštentomis, nesūdytomis pistacijomis. Tai jeigu jau ką randi, reikia griebt daugiau. Cukatų aš buvau radus dėžutėse po 100 g

  10. O kodėl pyragą reikia brandinti? Kas pasikeičia? Kokioje vietoje geriausia būtų laikyti? Uždengtą? Nesuges per 2 savaites stovėdamas? 😀 Jei nerasiu cukatų, gal būtų galima kuo nors pakeisti?

  11. Asta, man atrodo bus per maži. Tokios kietos gniūžtės, nekaip ir atrodys. „Kepėjo“ parduotuvėje yra popierinių kepimo formų, vienos gana nedidelės, tai jose bandysiu kept.

    Julija, šviežias pyragas yra kaip atskiras – riešutai sau, cukatos sau. Pastovėjęs nors kelias dienas, jis tampa vientisas, skoniai susimaišo. O jis tikrai nesuges net ir daugiau nei dvi savaites stovėdamas. Riešutai ir taip ilgai negenda 🙂 o čia nieko gendančio ir nėra.
    Pirmais metais kai kepiau, keičiau įvairiais džiovintais vaisiais: abrikosais, razinomis, papajų gabaliukais ir pan., tik tokiu atveju reikės daug mažiau miltų, nes mano turimos cukatos buvo cukraus sirupe, tai is dar drėgmės priduoda, o džiovinti vaisiai yra sausi

  12. Aš seniau bandžiau gaminti cukatas, tai man gavosi kartokos, visai ne tokios kaip kad pirktinės. Vėliau radau, kad jas reikia ilgiau mirkyti vandenyje, o kartumas galėjo būti nuo chemijos, kuria purškia. Taip taip ir pasibaigė mano eksperimentai ta tema

  13. Ačiū už kalėdinio pyrago receptą 🙂 Tik man, visai pradedančiai kepėjai, labai neaišku, kas yra 150 g. medaus. Svarstykių neturiu. na bet gal proga bus nusipirkti jas, bet prieš kalėdas finansinė įtampa 🙂
    Cukatų jau nusipirkau 🙂

  14. Kitus produktus dar galima kitaip pamatuoti, bet su medum sunkiau, nes čia dar priklauso koks medus: skystas ar ne. Skysto medaus 150 g atitiks 7-8 šaukštus, kieto irgi panašiai dedu, bet su kaupeliu, vistiek jis vėliau suskystėja. Šaukštas ten ar ten nepakenks, bet nuo kiekio priklausys kiek reiks berti miltų. Todėl juos geriausia berti po šaukštą ir vis išmaišyti. Gali būti, kad miltų reikės tik trečdalio ar pusės nurodyto kiekio.
    O kur cukatų pirkai? Aš vis savųjų nesulaukiu

  15. Nu va, pyragas jau orkaitej.
    Cukatos: apelsinu zieveles 2 paras mirkiau keisdama vandeni. Zieveles pjoviau kuo ploniau, kad kuo maziau baltos dalies liktu. Kartumo neliko ne laso. 🙂 Supjausciau ismurkiasias smulkiau ir isviriau cukraus sirupe. Super gavosi 🙂 Bet i pyraga dar sviezios zieveles itarkavau 🙂

  16. Šaunuolė! Aš laukiu tokiems bandymams atosotgų, o tai bus kaip su duonos raugu, užraugiau, o paskui darbai, vaiko ligos, taip ir nuplaukė viskas

  17. ir aš jau iškepiau.žiūrėsim, kaip bus 🙂
    naudojau imbierines cukatas (ar kažką pan.) ir dž. ananasus. labai įdomu, ar kas pavyks. o laikyti įvyniojus į foliją? nesupelys? 🙂

  18. Vaizdas ir kvapas ištraukus iš orkaitės – dieviškas 😉 Palieku vėsti, nors taaaaip norisi pjauti ir ragauti:)) Fornelle, aš čia pas tave apsigyvenau šian, dar ir vištą su rūgščiu padažu kepiau – labai skanu!

  19. Aš mažyti ir kepiau, iš pusės kiekio, nebuvau tikra, kad sugebėsiu..nieko nekepus. bet šiandien atsipjoviau kampuką – dieviškai skanu, vakare kepsiu jau didelį, kalėdoms 🙂 ačiū už receptą!
    Tarp kitko, manasis irgi kietas, bet skaniai kietas 🙂

  20. Kietas, ko nor4t, jeigu vien tik iš riešutų, o jie tikrai neminkšti 🙂 Minkšti kalėdiniai pyragai kepami su džiovintais vaisiais jau pagal visai kitą receptą

  21. aha… biski paragavau… siek tiek nusivyliau, nes man prasimusa miltu skonis 🙂 kiba prieskoniu 2 saukstus reikia det ? 🙂 na anyway dziaugiuosi, kad bandziau 🙂 zinosiu, kad man visgi labiau kitokie kepiniai patinka 🙂 pvz. biskoti 🙂 arba tikrasis kaledinis pyragas 🙂

  22. Taip, matyt čia ne tavasis pyragas. Pas mus tai kaip tik visi labai mėgėjai riešutų ir šis pyragas laaabai patinka. O va su džiovintais vaisiais sunkiau: kas slyvų nemėgsta, kas razinų, kas ir to ir ano.
    Palauk dar nors kelias dienas ir paragauk, tada jis tampa vientisesnis, įsigeria ir skoniai. O gal miltų padauginai? Nes čia jų kiekis nėra tiksliai apibrėžtas, priklauso nuo medaus, cukatos sirupe ar ne. Beje, naudojant ką tik sumaltus prieskonius, jie netgi labai intensyviai jaučiasi.

  23. 🙂 oj miltu si karta kaip vaistinej dejau 🙂 Aisku lauksiu dar kelias dienas ir ragausiu 🙂
    Tiesiog man arba trapus, arba minksti kepiniai 🙂 sitas kietokas 🙂 bet dziaugiuos, kad pabandziau 🙂 tikrai nepeikiu gaminio 🙂 cia gi skonio reikalas 🙂

  24. Sveiki, o riešutų nuplikyti ir nulupti nereikia?Darbas- ne iš maloniųjų,bet kelis kartus vis patingėdavau ir kepiniai apkarsdavo…

  25. Nulupti reikia, pataisysiu, nes tikrai neįrašiau. Plikomi ir tada lupami migdolai, o visus kitus pakepinus orkaitėje ar keptuvėje, kai atvėsta tereikia patrint tarp pirštų ir gražiai išsineria

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

*