Trupininis pyragas su spanguolių įdaru

Rudeniškas, saldžiarūgštis trapios tešlos pyragas su spanguolių įdaru. Nors į tešlą dedamos migdolų plokštelės, bet migdolų skonis vos juntamas ir tai tik jeigu žinai, kad jų ten dėta, todėl kitą kartą ruoščiau tešlą be jų.  Naudojant namines spanguoles, kurios yra didesnės, tvirtesnės, geriau jas pavirti ilgiau, kad tikrai susproginėtų ir išsileistų, nes paskui pyrage vis būdavo sutinkama rūgšti “bomba”, kuri ne visiems patiko.

085

Įdarui:

1 puodelis cukraus,

2 v.š. citrinos sulčių,

Apie 3 puodeliai spanguolių,

3 v.š. abrikosų džemo.

Tešlai:

1 apie vieną puodelį migdolų plokštelių,

2 puodeliai + 2 v.š. miltų,

Žiupsnis druskos,

200 g sviesto,

1 puodelis cukraus,

½ v.š. tarkuotos citrinos žievelės (nebūtinai),

2 a.š. vanilinio cukraus,

1 didelio kiaušinio trynys (arba 2 vidutinio dydžio).

 

145

Įdaro ruošimas.  Sumaišykite cukrų, citrinos sultis ir ½ puodelio vandens. Užvirkite ir ant didelės ugnies virkite apie dvi minutes, vis pamaišant, kad ištirptų cukrus. Sudėkite spanguoles, sumažinkitei ugnį iki vidutinės ir virti 10-12 minučių. Sudėkite abrikosų džemą, leiskite užvirti, dar 1 minutę pavirkite, kol džemas išsileis ir išjungus ugnį, leiskite atvėsti.

Tešlos ruošimas. Migdolų plokšteles pakepinkite sausoje keptuvėje arba įkaitintoje orkaitėje. Sumaišykite su 2 v.š. miltų ir su kombainu trumpais impulsais pasmulkinkite, kol turėsite smulkius gabalėlius. Sumaišykite juos inde su likusiais miltais, žiupsneliu druskos.

Cukrų sumaišykite su sviesto gabalėliais, citrinos žievele, vanilinu cukrumi išsukite. Sudėkite trynį ir dar truputį paplakite. Suberkite sausus ingredientus ir viską gerai išmaišykite. Jeigu tešlai trūksta drėgmės, galima įpilti 1-2 v.š. ledinio vandens.  Padalinkite paruoštą tešlą į dvi dalis ir palikite nors pusvalandžiui šaltai.

Iškočiokite vieną tešlos gabalėlį ir išklokite juo kepimo formą. Tolygiai paskleiskite spanguolių įdarą, likusią tešlą sutarkuokite ant viršaus. Kepkite įkaitintoje iki 180 C temperatūroje 30-40 minučių. Leiskite visiškai atvėsti ir tik tuomet pjaustykite.

Šaltinis: Fine cooking, No.119

146

5 comments on “Trupininis pyragas su spanguolių įdaruAdd yours →

    1. Pritariu, labai skanu, ir galiuosi, kad taip vėlai tai atradau. Dabar sąraše – šokoladinis pyragas su spanguolių sluoksneliu, tikiuosi bus neprastesnis

  1. Tokius kvadratėlius mano močiutė kepdavo. Labai skanūs! Dabar, kai močiutės jau nebėra, tai tėtis manęs vis paprašo iškepti trupiniuočio.

Komentuoti: Forelle Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

*