Plikyta kvietinė duona

Kai paragauji naminės, pačio keptos duonos, pirktinė jau tampa neskani, be to ir sudėtis netenkina, o perpratus duonos kepimo subtilybes, gali bet kada išsikepti tokios, kokios tik užsinori. Po ruginės duonos bumo, pradėjom norėti vien tik kvietinės, bet ne bet kokios, o plikytos. Pirmą kartą kepant, užplikiau labai daug miltų, todėl duona gavosi labai drėgna, nors buvo ir skani, visiems ragavusiems patiko, bet man norėjosi truputį kitokios. Antras kartas buvo sėkmingas, todėl dalinuosi receptu.

Plikiniui:

200 g rupių kvietinių miltų;

400 ml verdančio vandens;

2-3 v.š kmynų;

Tešlai:

200 g raugo (naudojau ruginį);

80-110 g cukraus (priklauso ar saldžios norit ar ne);

1 a.š. druskos;

1 v.š. kvietinio salyklo;

300 g 650 tipo miltų;

100 ml vandens.

Plikiniui rupius miltus sumaišyti su kmynais ir užpilti verdančiu vandeniu. Gerai išplakti, kad neliktų sausų miltų gumuliukų ir palikti kol atvės.

Į atvėsusią masę suberti druską, cukrų, miltus sumaišytus su salyklu, supilti raugą ir vandenį. Vandens gali prireikti mažiau arba daugiau, priklausomai nuo raugo tirštumo. Viską gerai išsukti su mikseriu, sukrėsti į paruoštą kepimo formą ir uždengus palikti 4-5 valandas kambario temperatūroje, kad pakiltų. Kepti įkaitintoje iki 190 0C okaitėje 1 valandą ir 20-40 minučių. Išėmus atvėsinti ant grotelių.

8 comments on “Plikyta kvietinė duonaAdd yours →

  1. Laba,

    duonos receptuose kaip ingredientą mini raugą. Koks tavo raugo vandens/miltų svorio santykis? Jo nežinant negalima tiksliai atkartoti recepto, nes skiritngas vandens/miltų svorio santykis duonoje duoda labai skirtingus rezultatus.

    1. Tiksliai miltų ir vandens santykio nežinau, visada pamaitinus raugą užmaišau grietinės tirštumo tešlą. Jeigu raugas tirštesnis ar skystesnis, jo visada imu tiek pat, tik reguliuoju vandens kiekį minkant duoną, nepatebėjau, jog rezultatas skirtųsi.

    1. Neturi raugo tirštumas didelės įtakos, svabiausia žiūrėti kiek vandens įpilti, jeigu pe skysta masė bus, tai paskui susmegs duonos viršus.

Komentuoti: gabiga Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

*