Kvietinė duona su aguonomis

Duonos su saulėgrąžomis, kmynais, grūdais tapo kasdienybe, todėl norėjosi pabandyti kažką naujo ir netikėto. Seniai buvau nusižiūrėjus duonos su aguonomis receptą, bet kai tik reikėdavo kepti, nugalėdavo klasika.  Nors receptas yra su mielėmis, aš vietoj jų naudojau raugą, aguonų kiekį sumažinau perpus. Duonos skonis tikrai įdomus, pripratus prie aguonų saldžiuose kepiniuose, čia jos tikrai yra netikėtos, bet yra kas ir nesuprato su kuo ši duona.

Picture 26532

Įmaišalui:

115 g stiprių kvietinių miltų;

110 ml vandens;

50 g raugo;

Duonai:

50 g cukraus;

225 g rupių kvietinių miltų;

55 g avižinių dribsnių (ne greito paruošimo);

20 g sezamo sėklų;

10 g aguonų

½ a.š. druskos;

100-120 ml vandens.

Picture 26556

Miltus, vandenį ir raugą išmaišyti, uždengti ir palikti šiltai 3-4 valandoms. Vėliau sudėti rupius miltus, cukrų, dribsnius, sezamo sėklas, aguonas, druską, po truputį pilti vandenį ir minkyti tešlą. Tešla turi išlaikyti formą. Suformuoti kepalėlį, uždengti ir kildinti 5-7 valandas šiltoje patalpoje.

Duoną kepti įkaitintoje iki 190 0C orkaitėje 40-50 minučių. Atvėsinti ant grotelių.

Šaltinis: adaptuota pagal Allergy-free cookbook, 2007

Picture 26551

8 comments on “Kvietinė duona su aguonomisAdd yours →

    1. Originalus receptas atrodė taip:
      225 g rupių kvietinių miltų;
      115 g duonos miltų;
      55 g avižinių dirbsnių;
      55 g sezamo sėklų;
      30 g aguonų;
      1/2 a.š. druskos
      1 v.š. salyklo;
      2 v.š. aliejaus;
      1 v.š. sausų mielių;
      280 ml šilto vandens.

          1. o pas mus būna kitokio glitimo stiprumo nei D? C lyg dar mačiau per kažkokią akciją, bet B ir A (kad būtų stipresnis glitimas), tai kažkaip neužmačiau… 650 peleningumo miltų irgi nemačius. gal jūs turit kokį „tašką“, kur „įdomesnių“ miltų perkat? 🙂

          2. Man rodos tik kepykloms, dideliais kiekiais parduoda kitokio stiprumo nei D miltus. Apie 650 ieškojau, bet dabar tikrai nerandu, nors man atrodo kad būdavo, bet gal klystu. Didelį peleningumą, net 815 turi šie miltai: http://www.malsena.lt/lt/produktai/vartotojams/miltai/siauliu-kvietiniai-miltai
            O šiaip, jeigu esate kaunietė ar netoli jo gyvenate, rekmenduoju miltus pirkti Aleksote iš Pranciškaus malūno. Ten visokių rūšių yra, o skirtumas kepiniuose tikrai jaučiasi ar iš jo pirksite ar iš parduotuvės.

  1. Man jau vien duona su kalendra buvo atradimas (žinau, gėda), o aguonos – įdomi idėja!
    Beje, skanu duonoje kanapių sėklos. Aš dalį jų pagrūdu, dalį palieku negrūstas. Tik nereikia padauginti, antraip duona gausis sprangi.

    1. Kalendros man tik duonai ir tinkamos, dar kažkaip kitur jų nepritaikau, bet va kanapių sėklos duonoje, man suviliojo, būtinai išbandysiu.

Komentuoti: Forelle Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

*