„Kepėjai be stabdžių“: Prekmursko Gibanica

Projekto „Kepėjai
be stabdžių“
lapkričio mėnesio iššūkis slovėniškas pyragas, kažkuo panašus į
štrudelį tik su keturių rūšių įdarais. Visą mėnesį svarsčiau kepti ar ne, nes
gąsdino štrudelio tešla, produktų gausa, bet paskutinę minutę nusprendžiau, kad
kepsiu. Darbus išdalinau dviem dienom ir atsiraitojus rankoves kibau. Kai ką
recepte keičiau (į trapią tešlą įdėjau trynį, filo tešla, kiek žinau gaminama
be kiaušinio, tai gaminau visai pagal kitą receptą) ir kiekius sumažinau, bet
vis tiek kepinys gavosi nemažas. Skonis labai įdomus, man gal net per daug
visko, nes valgydama bandžiau pajusti visus skonius: ir cinamoną, ir graikiškus
riešutus su romu, nors turbūt reikėjo paprasčiausiai mėgautis. Kitų ragavusių nuomone –
labai skanu.

Apie 80
g tirpinto sviesto;

Kiaušinių
plakinys:

2 didelių kiaušinių baltymai,
2 didelių kiaušinių tryniai,
50 ml tirštos grietinės.

Išplakti iki standžių viršūnėlių baltymus. Atskirai sumaišyti trynius su
grietine. Baltymus atsargiai sudėti į trynių masę švelniai maišant.

Trapi tešla:
150 g miltų;
75 g sviesto;
1 kiaušinio
trynys;
50 g cukraus.

Sviestą
sutarkuoti į miltus, sumaišytus su cukrumi, trinti tarp pirštų, kol neliks
sausų miltų. Įleisti trynį ir gerai išminkyti. Jeigu masė sausoka, galima
pridėti grietinės.

Graikiškų riešutų
įdaras

100 g maltų
graikiškų riešutų;
40 g cukraus;
pora šaukštų
romo;

Visus produktus
sumaišyti.


Varškės įdaras:
350 g varškės;
1 kiaušinio
trynys;
1 š. vanilinio
cukraus;
30 g cukraus;
žiupsnelis
druskos;

Visus produktus
išsukti iki vientisos masės.


Aguonų įdaras:
100 g aguonų;
60 g cukraus;

Aguonas užpilti
verdančiu vandeniu, kad išbrinktų. Sumalti, sumaišyti su cukrumi.


Obuolių įdaras:
350 g tarkuotų
obuolių;
40 g cukraus;
1 a.š. cinamono;
3-4 š.
džiūvesėlių;

Visus produktus
išmaišyti.

Filo tešla:
400 g miltų;
Žiupsnelis
druskos;
125 ml šilto
vandens (apie 50 laipsnių Celsijaus);
2 š. aliejaus + 2
š. apetepimui;
1 š. citrinos
sulčių arba acto (naudojau sultis).
kukurūzų miltų
pabarstymui.

Miltus persijoti
ir sumaišyti su druska. Maišant po truputį supilti vandenį, minkant supilti aliejų ir minkyto, kol tešla
taps vienalytė. Patepti aliejumi, įdėti į indą ir uždengti drėgnu rankšluosčiu.
Palikti dviems valandoms. Tada vėl tešlą išminkyti, padalinti į 10 dalių.
Kiekvieną gabaliuką iškočioti iki 0,5 cm storio, uždengti drėgnu rankšluosčiu
ir palikti 10 minučių. Tada jį kočioti, tampyti, kol bus beveik permatomas.
Jeigu kočiojant tešla sausėja, vėl uždengti ir kelias minutes palaikyti po
drėgnu rankšluosčiu. Ištampytus
lakštus dėti vieną ant kito, pabarstant kukurūzų miltais, kad nesuliptų.

Trapia tešla
iškloti kepimo indą ir subadyti šakute. Uždėti filo tešlos lakštą, padengti puse
aguonų įdaro, pašlakstyti devintadaliu kiaušinių plakiniu, uždengti filo tešlos
lakštu, pašlakstyti jš tirpintu sviestu. Dėti pusę varškės įdaro, pašlakstyti kiaušinių
plakiniu, vėl filo tešlos, sviesto, riešutų įdaras, kiaušinių plakinys, tada
vėl filo tešla, pusė obuolių įdaro, kiaušinių plakinys, filo tešla ir toliau ta
pačia tvarka sudėti likusius įdarus. Paskutinį sluoksnį uždengti dviguba filo
tešla, patepti kiaušinių plakiniu. Subadyti adata.Kelti 175
laipsnių temperatūroje apie 1 valandą.

Pabarstyti
cukraus pudra ir supjaustyti nedideliais kvadratėliais.


0 comments on “„Kepėjai be stabdžių“: Prekmursko GibanicaAdd yours →

  1. Šaunuolė Forelle, kad priėmei iššūkį. Ir, manau, puikiai pavyko. Super atrodo, neabejoju, kad skanu buvo 🙂

  2. man tai tikrai skanu buvo 😉 išragautas 🙂 reikia valgyti visą iš karto, o ne sluoksniais (dance)

    ačiū. einu dar užkąsiu prie arbatos :D)

  3. Žinai, Forelle, sugundei mane šiuo pyragu. Labai norėčiau pabandyti pasigaminti, kad ir per šventes. :))))

  4. Senoje tarybinėje orkaitėje ir keptas šis pyragas 🙂 kol kas geresnė neturiu, svarbu perprasti ją; teko ir viršų uždengti folija, kad nedegtų ir sukioti, bet gavosi

  5. na cia tai pyragas! super! manau puikiai tiktu Kaledom, bet neisdrisiu as jo kepti. per sunkiai padaroma man ta plona tesla atrodo 🙁

  6. Ugne, ačiū už sveikinimus 🙂 Nė vienas nepadarys vienodai, skirtingos šeimininkės, ksirtingi ir rezultatai.
    Gretoole, reikia nepabijot ir išbandyt. Man irgi atrodė labai sunku, bet kai įsivažiavau, tai paskutiniai lakštai labai jau greitai buvo ištampyti ir labai plonai

  7. Oj Forelle… ta mano orkaite ziauriai degina apacia… deja ko tik nebandziau… nu tik samotines plytos neturiu kur gaut

  8. Forelle, o kaip tu darbus keliom dienom išskirstei? Ką būtent galima pasidaryti dieną prieš? KOl kas tik akim permečiau, nusigandau, kad išvis nesusigaudysiu, bet… knieti pabandyti. Ir apskritai – kuris etapas kebliausias buvo?

  9. Aš tešlas pasigaminau šeštadienį, ir paskui suvyniojus šaldytuve laikiau. Įdarus pasigaminau sekmadienį apie pietus ir vėl į šaldytuvą, o vakare, tik kiaušinius susiplakiau pertepimams, o toliau teliko sluoksniavimas ir kepimas.
    Pats kebliausias yra filo tešlos paruošimas. Jis ilgiausiai trunka, bet kai įsivažiuoji, tai visai neblogai sekasi.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

*