Duonelės su raugu

Šiuo metu apsėdus duonos su raugu kepimo manija. Receptų neturiu, tai eksperimentuoju, dedu ką randu tuo metu namuose ar taip šauna kokia idėja. Paskutinė kepta duonelė – su dilgėlėmis. Žalia netapo, skonis ne dilgėlinis, tik kiek patamsino duoną. Panašiai kepta prieš gerą savaitę ir duonelė su sėklomis. Joje daugiau kvietinių miltų, todėl šviesesnė, lengvesnė.

Duona su dilgėlėmis

200 g ruginių miltų;

50 g kviečių sėlenų;

150 g kvietinių miltų;

50 g linų sėmenų¬†;

2 v.š. kmynų;

2 v.š. maltų džiovintų dilgėlių;

70 g cukraus;

1 a.š. druskos¬†;

250 ml raugo;

300-400 ml vandens.

Duona su sėklomis

100 g ruginių miltų

50 g kviečių sėlenų;

350 g kvietinių miltų

50 g linų sėmenų¬†;

50 g saulegrąžų¬†;

50 g sezamo sėklų¬†;

2 v.š. kmynų;

70 g cukraus

1 a.š. druskos¬†;

250 ml raugo;

300-400 ml vandens;

Duonoms skirti ingredientai gerai išmaišomi. Sukrėčiami į kepimo indą, apibarstomi pasirinktomis sėklomis ar prieskoniais ir tešla kildinama apie 4-5 valandas kambario temperatūroje. Kai pakyla dedama į 1900C įkaitintą orkaitę ir kepama 70 minučių. Ištraukta iš orkaitės duona dedama ant grotelių, apdengiama drėgnu rankšluostėliu ir leidžiama visiškai atvėsti.

Maišant tešlą, vandens rekomenduoju pilti po nedaug. Jeigu raugas skystesnis, vandens reikės mažiau. Tešla turi būti tiršta, kaip kad keksams. Esant skystesnei tešlai, kepimo laikas pailgėja ir duona linkusi susmegti (labai geras pavyzdys duona su dilgėlėmis, nes matosi viršuje įdubimas). Bet tik eksperimentuodami atrandam kas geriausia 🙂

12 comments on “Duonelės su rauguAdd yours →

  1. Labai skani ir buvo, galima buvo ir vieną valgyt. Aišku ir foto gražesnė saulėtą dieną 🙂 o kai dabar lija ir apsiniaukę, tai jau ir nuotraukos tamsios ir niūros.

  2. Labai ir aš noriu išsikepti duonos.
    Bandžiau pati raugą pasidaryti, bet nepavyko- tikriausiai per mažai meilės įdėjau. Bandysiu dar kartą.

  3. aš turbūt tik prieš kalėdas galėsiu ką nors panašaus pabandyt, nes mokslai, praktika, o dar pasigirsiu respublikiniame konkurse dalyvausiu jaunųjų virėjų rungtyje…tai tik spėk suktis 😉

    1. Gaila, kad Vilniuje. Šansai sumažėja atvažiuot. Bet sirgsiu už tave.
      Bet kol radau voveraitę nuorodoje. Ieškojau su pūkuota uodega 😀

  4. ooo, matau tu jau iškepus duoną 😉
    ar čia iš seniau? aš kai kepiau,tai visai nepagalvojau įdėti kmynų, tad kitą kartą būtinai. ir ta mintis su dilgelėmis puiki. mąstau, kokių čia dar žolių galėtų įdėt..

    Aš ir norėčiau sudalyvaut tokiam konkurse, na, jei tik būčiau kokiu konditeriu 😀

  5. Živile, čia seniau keptos duonelės. Šiandienos kepimas atidėtas rytdienai, nes po paskutiio kepimo pamiršau raugą pamaitint, po kepimo galėjo ir nelikt.
    Man duona be kmynų – ne duona, taip, kad drąsiai juos pilu visur. Į ruginę dar labai tinka kalendra. O žolės tiks turbūt visokios, svarbu, kad jų nebūtų daug 🙂

Komentuoti: Forelle Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

*