Kiek neįprastas receptas iš šparagų, bet labai norėjosi išbandyti ir tikrai nenusivyliau. Skaniausi ką tik pagruzdinti.
Aϊoli:
4 didelės nenuluptos česnako skiltelės;
2/3 puodelio majonezo (geriau naminis, bet tiks ir pirktinis);
1 v.š. extra-virgin alyvuogių aliejaus;
1 a.š. rūkytos paprikos;
1 a.š. šviežiai spaustų citrinos sulčių (galima ir daugiau);
Druskos ir pipirų pagal skonį.
Šparagams:
3 puodeliai augalinio aliejaus;
2 dideli kiaušiniai;
1 vidutinio dydžio žaliosios citrinos sultys;
¾ puodelio miltų;
Druskos ir juodųjų pipirų pagal skonį;
1 puodelis džiūvėsėlių;
500 g storų šparagų.
Česnakus užpilti vandeniu, kad apsemtų ir ant didelės ugnies užvirti, kai vanduo užvirs, nukelti nuo ugnies, vandenį išpilti, įpilti šalto ir vėl viską pakartoti. Nuplauti česnaką po šaltu vandeniu, tada nulupti ir sutrinti. (Galima ir neapvirti česnako, o įmaišyti susmulkintą, bus aštresnio ir intensyvesnio skonio).
Vidutinio dydžio inde išplakti česnaką su majonezu, alyvuogių aliejumi, rūkyta paprika ir citrinos sultimis iki vientisos masės. Pagardinti, jeigu reikia, druska, juodaisiais pipirais, galima įpilti daugiau citrinos sulčių.
Šparagus plonai nulupti, minutę ar dvi apvirti, supjaustyti vienodo dydžio gabaliukais (storesnius ir pusiau). Nedideliame inde išplakti kiaušinius su 2 v.š. vandens bei žaliosios citrinos sultimis. Lėkštėje išmaišyti miltus su druska ir juodaisiais pipirais. Į kitą lėkštelę supilti džiūvėsėlius. Šparagus apvolioti miltuose, nukračius jų perteklių merkti į kiaušinių plakinį ir apvolioti džiūvėsėliuose. Kepti gerai įkaitintame aliejuje, kol gražiai paruduos. Riebalų perteklių nusausinti ant servetėles ir patiekti su padažu.
Šaltinis: pagal „Fine cooking“ No. 110
Atrodo labai skaniai! O rūkytas paprikas reikia pačiam kažkaip ruošti ar jų pirkti būna?
Rūkytų paprikų galima specializuotuose prieskonių parduotuvėlese rasti. Tik atkreipkite dėmesio, jog būtų tikrai rūkyta, o ne pridėta „dūmo“ skonio priedų