Kepėjai be stabdžių: Struffoli di Napoli

Su atėjusiais 2013 metais! Tiek sau, tiek Jums noriu palinkėti, kad šie metai būtų geresni nei praėjusieji. 2012 metai man buvo vieni prasčiausių, kad net nesinori jų prisiminti. Džiaugiuosi tik, kad dienos taip greitai lėkė. Aišku, visiškai prastai nebuvo, kapsčiausi, rodos, ir iš pačios blogiausios padėties – baigti dar vieni mokslai, naujas darbas susijęs su konditerija (senajame taip pat likau), neįkainojama patirtis dirbant vienoje didžiausių įmonių. Bet dirbant prie saldumynų, namie kepti vis mažiau ir mažiau norisi, todėl atgimusiems Kepėjams be stabdžių pasiūliau gruodžio mėnesio iššūkį – Struffoli di Napoli. Šis gardumynas labai panašus į lietuvišką “Koriuką”, kurio taip pat nesu gaminus.

Tešlos gamyba ir rutuliukų virimas pasirodė nesudėtingas ir paprastas procesas. Padėjo ir dukrytė, todėl mūsų žiedas sudarytas iš įvairių dydžių rutuliukų – nuo riešuto iki serbentų dydžio. Skoniui nepakenkė, tik reikėjo žiūrėti kad visi vienodai iškeptų. O sirupą išvirti pasirodė sudėtingiausia, nes pamiršau nuimti laiką, tai ten nulėkdavau, tai šen ir jau pasirodė, kad sirupas išvirtas (labiausiai bijojau pervirti), ir rutuliukai nebuvo tvirtai sulipę, net atvėsus. Žiedo išvaizda gal ir nebuvo įspūdinga, bet skonis patiko visiems, turbūt dėl dominuojančio apelsino skonio, kurio tikrai nepagailėjau tiek dėdama į tešlą, tiek į sirupą.

IMG_0531

Tešlai:

5 vidutinio dydžio kiaušiniai,

3 v.š. cukraus,

450 g 00 tipo miltų + pabarstymui,

½ citrinos tarkuota žievelė,

½ apelsino tarkuota žievelė,

Žiupsnelis druskos,

1 v.š. degtinės,

Aliejaus virimui.

Karamelei:

½ apelsino.

½ citrinos,

250 g medaus (rekomenduojamas apelsino, citrinų žiedų ar akacijų),

100 g cukraus.

Dekoravimui:

Įvairūs pabarstukai, cukatai ir pan.

IMG_0539

Tešlai išplakite kiaušinius su cukrumi. Įmaišykite miltus, citrinos bei apelsinų tarkuotas žieveles, druską. Minkykite tešlą 3-4 minutes, suformuokite rutulį ir uždengus palikite 2 valandos vėsioje vietoje.

“Pailsėjusią” tešlą, padalinkite į nedidelius gabalus, iš kiekvieno jų formuojame apie 1 cm skersmens volelius ir supjaustome lazdyno riešuto dydžio gabalėliais (formavimas toks pat kaip kūčiukų). Gabalėlius pabarstykite miltais, kad nesuliptų vienas su kitu.

Puode ar keptuvėje įkaitinkite aliejų ir kepkite tešlos gabalėlius 2-3 minutes, kol gražiai paruduos ir išsipūs. Iškeptus nuvarvinkite ir dėkite ant popierinių rankšluočių, kad sugertų reibalų perteklių.

Nuo pusės apelsino ir citrinos, išpjaukite plonas ilgas be baltos dallies žievelės juosteles.

Karamelei sudėkite medų, cukrų ir 2 v.š. vandens į nedidelį puodą, kaitinkite ant nedidelės ugnies, kol mišinys taps skaidrus, cukrus ištirps. Sudėkite žieveles, užvirinkite ir virkite kelias minutes, kol gausite sirupą. Sudėkite iškeptus struffoli. Atsargiai išmaišykite, kol jie tolygiai pasidengs sirupu.

Sudėkite struffoli lėkštėje žiedo forma. Papuoškite ir leiskite atvėsti.

Šaltinis: “Countdown to Christmas”, 2002

IMG_0534

9 comments on “Kepėjai be stabdžių: Struffoli di NapoliAdd yours →

  1. Oho, kokia tu darbštuolė! Ir senas darbas ir naujas 🙂 Jei Tu ne prieš, įdomu būtų sužinoti smulkmenas, kas tai per darbas susijęs su kulinarija 🙂

    1. Ot kokios laputės smalsutės 🙂 Tiesiog sau daviau metus laiko pašniukštinėt kas vyksta konditerijos skyriuose. Pusę metų jau praėjo įgyvendinant klientų fantazijas ir darant papuošimus iš šokolado, cukrinių masių, valgomo popieriaus ir t.t.

  2. Atsimenu iš vaikystės, kad močiutė kažką panašaus darydavo ir vadindavo „Kankuoliniu tortu“, nes iš kankuolų sulipdytas 🙂 Turiu kažkur receptą ir planavau kažkada vardan sentimentų pasidaryti…gal kada nors 😉

    1. O pas mus tokio torto/skanėsto nebūdavo, todėl panašų radus nutariau, kad bus kaip iššūkis. Nors dabar dar vienso Italijoje gyvaančios autentiško recepto paprašiau, tikiuosi kitą kart susitikus atneš ir bus smalsu palyginti, o gal ir pasgamint

  3. Močiutės receptas, įdomumo dėlei 😉

    Kankuoliukai:
    10 kiaušinių
    miltų

    Kremas:
    2 šaukštai medaus
    2 šaukštai cukraus
    0,5 stiklinės sulčių

    Iš kiaušinių ir kiltų suminkyti tešlą, daryti apvalius rutuliukus ir virti riebaluose.
    Kremui medų, cukrų ir sultis sumaišyti ir virti kol sutirštės. Masę užpilti ant šiltų kankuolų ir gerai išmaišius supilti į formą ir atšaldyti.

Komentuoti: Forelle Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

*