Įdarytas mielinis pyragas

Pasiilgusios „Kepėjų be stabdžių“, kaip susitarusios kartu su Indre pasirinkom išsikepti šio mėnesio „Daring Bakers“ iššūkį – mielinį pyragą su morengu. Su morengu buvo daugiausia vargo, nes pasirodė jog tešlą reikėjo kočioti dar ploniau, kad būtų įmanomą susukti kažką panašaus į vyniotinį, nes ant pirmojo pyrago sukrėtus nurodytą kiekį, jis veržėsi pro kraštus, norėdamas pabėgti, o iškepus jo ir nesimatė. Per jį net ir žiedo neišėjo suformuoti. Tai kur jis dingo ir ką jis pridavė pyragui? Tą turbūt sužinosiu rytoj, kai paragausiu Indrės kepinio, viskas tas pats, tik be morengo. Su morenginiu sluoksniu ar be jo, bet pyragas buvo įvertintas labai gerai. Skaniausias variantas pasirodė su šokoladu ir riešutais, o va tokia skani mintis pakeisti riešutus džiovintų braškių, vyšnių ir abrikosų įdaru, nesulaukė tiek daug susižavėjimų šūksnių.

Tešlai:

4 puodeliai miltų;

¼ puodelio cukraus;

¾ a.š. druskos;

1 pakelis (7 g) sausų mielių;

¾ puodelio pieno;

¼ puodelio vandens;

135 g sviesto;

2 dideli kiaušiniai.

Įdarui:

1 puodelis riešutų (naudojau anakardžius su pekanais);

2 v.š. cukraus;

¼ a.š. cinamono;

1 puodelis smulkinto šokolado.

Morengui:

3 dideli kiaušinių baltymai;

¼ a.š. druskos;

½ a.š. vanilės (naudojau vanilinį cukrų su tikra vanile);

½ puodelis cukraus.

Patepimui:

1 kiaušinis;

Pabarstymui:

Cukraus pudros.

Dideliame dubenyje išmaišyti 1 ½ puodelio miltų, cukrų, druską ir sausas mieles.

Į puodą supilti pieną, vandenį, sudėti gabalėliais supjaustytą sviestą ir pakaitinti, kol sviestas ištirps, bet neužvirinti. Jeigu skystis per karštas, truputį pravėsinti ir supilti į miltų mišinį. Mikseriu mažu greičiu maišyti tešlą, kol taps vientisa, tada padidinus greitį plakti dvi minutes. Įmušti kiaušinius, įpilti dar puodelį miltų ir plakti dar dvi minutes. Įmaišyti likusius miltus. Tešlą iškrėsti ant miltuoto paviršiaus ir minkyti apie 8-10 minučių, kol tešla taps vientisa ir elastinga. Jeigu reikia, galima įberti daugiau miltų.

Sudėti tešlą į aliejumi lengvai pateptą indą, uždengti ir kildinti 45-50 minučių, t.y., kol padvigubės.

Kol kildinasi paruošti įdarą: cukrų sumaišyti su cinamonu, riešutus pakepinti ir pasmulkint, šokoladą sukapoti nedideliais gabaliukais.

Kai tešla beveik padvigubėjus, paruošti morenginį sluoksnį. Tam plakti baltymus su druska apie pusę minutės mažu greičiu, vėliau padidinti greitį ir plakti iki putotos, blizgios masės. Suberti vanilinį cukrų, pusę kiekio cukraus ir toliau plakti vis įberiant po truputį cukraus, kol gausis tvirti pikai.

Tešlą padalinti į dvi dalis ir iškočioti į 51 cm x25 cm (man atrodo kad dar didesnio reikėtų, kad matytųsi sluoksneliai) dydžio stačiakampį. Patepti morengine mase, paliekant po 3-4 cm nuo kraštų. Pabarstyti puse cukraus su cinamonu, riešutais bei šokoladu. Atsargiai susukti nuo ilgosios pusės į ritinį ir sulenkus suformuoti žiedą. Jį perkelti ant kepimo skardos, šonus aštriu peiliu įpjauti arba prakirpti virtuvinėmis žirklėmis.

Pakartoti su likusia tešla. Uždengus plėvele kildinti 45-60 minučių. Įkaitinti orkaitę iki 180 0C. Pyragus patepti plaktu kiaušiniu ir kepti 25-30 minučių.

Perkelti ant grotelių, leisti visiškai atvėsti ir prieš tiekiant pabarstyti cukraus pudra.

Šaltinis: Daring Bakers

8 comments on “Įdarytas mielinis pyragasAdd yours →

    1. Sekmadieniais galima „pažaisti“ virtuvėje 🙂 o dar kai yra su kuo aptarti visą gaminimo eigą iš vis smagu. Beje, rezultatai labai skiriasi, šiandien degustavau Indrės pyragą ir įtariu, jog baltymai pridavė drėgmės

Komentuoti: Forelle Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

*