Vengriškas pyragas prie kavos (Monkey bread)

Šis pyragas geriau žinomas „monkey bread“ pavadinimu. Tai mielinės tešlos gabalėliai, apvolioti cukraus, sviesto, cinamono ir riešutų mišinyje, dėl ko kepant pasidengia skaniu karameliniu sluoksniu. Šio pyrago nereikia pjaustyti, laužiama gabalėliais ir valgoma prie kavos, arbatos ar pieno. Kepdama pasinaudojau tradiciniu receptu, bet tešlą kildinau ne šiltai, o ilgesnį laiką ir šaltai. Šaltai kildinti galima bet kurią mielinę tešlą, jeigu su pienu – iki dviejų dienų, be pieno galima laikyti ir kelias dienas. Taip kildintos tešlos gaminiai turi daug geresnį skonį ir visai kitokią tekstūrą.

monkeybread1

1/4  puodelio šilto vandens;

2 ½ a.š. sausų mielių;

3 – 3 ½ puodeliai miltų;

1 a.š. druskos;

1/2 a.š. vanilės ekstrakto;

3 v.š. cukraus;

1 didelis kiaušinis;

2 v.š. tirpinto sviesto;

¾ puodelio šilto pieno;

Karameliniam apvalkalui: (man užteko pusės porcijos)

2 puodeliai rudo cukraus;

1 ½ v.š. malto cinamono;

100 g tirpinto sviesto.

monkeybread2

Sumaišyti šiltą vandenį su mielėmis ir leisti kelioms minutėms pastovėti. Įmaišyti 1 puodelį miltų, cukrų, druską, vanilės ekstraktą, kiaušinį, sviestą ir pieną. Atargiai supilti likusius miltus. Minkyti apie 6-8 minutes. Sudėti į dubenį, uždengti ir pastatyti šaltai mažiausiai 12 val.

Apvoliojimui skirtus produktus sumaišyti. Tešlą išėmus iš šaldytuvo palaikyti apie valandą kambario temperatūroje, kad atšiltų. Rankomis formuoti nedidelius rutuliukus, apvolioti cukraus mišinyje ir dėti į riebalais išteptą kepimo formą. Uždengti ir pastatyti valandai šiltai, kad pakiltų. Kepti 180 0C įkaitintoje orkaitėje 30-35 minutes. 10 minučių leist pravėst ir iškrėsti ant lėkštės.

Šaltinis: tešlos receptas paimtas iš „Baking Bites“

monkeybread3

61 comments on “Vengriškas pyragas prie kavos (Monkey bread)Add yours →

  1. Truputį aukščiau parašyta: „Apvoliojimui skirtus produktus sumaišyti. „, t.y. sumaišyti sviestą, cukrų ir cinamoną. Šiame mišinyje ir volioji

  2. Sveiki, kažkada gyvenau su vengre ir ji man kepdavo labai panašų pyragą. Kiek prisimenu ji tuos tešlos rutuliukos voliodavo ne tik glajuje bet gausiam kiekyje maltų graikinių riešutų dar įberdama ir razinų. Lietuviškai tas pyragas tardavosi Orangaluška, tiesa patys vengrai kažkodėl jo nelaikydavo pyragu ar net desertu. O man jis toks skanutis būdavo, ypač kai patiekdavo su skystu pudingu. Galbut jums teko matyt ir tokį vengriško pyrago variantą? Būčiau dėkinga jei pasidalintumėt pastebėjimais :)))

    1. Lina, tikrai nežinau gerai vengrų virtuvės, monkey bread yra daugybė variantų, todėl paieškojus, manau tikrai rasit savąjį variantą arba tiesiog šį papildykit riešutais, razinomis ir patiekite su pudingu

  3. Forelle,

    O gal bandei jau suformuotą pyragą darkart į šaldytuvą dėti? Visai rimtai galvoju padėti jį dar karštą ant Velykų stalo, bet tikrai nebus kada ryte rutuliukus formuoti ir cukruje volioti…

Komentuoti: Forelle Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

*