Vaikiški lietiniai su kviečių gemalais

Pabandykite kviečių gemalų užbarstyti vaikui ant jogurto, net nežiūri į tą pusę, atseit labai neskanu. Bet įmaišius į lietinių tešlą, jų nesijaučia ir labai skaniai susivalgo. Lietiniai minkštučiai, saldoki, su vanilinės aromatu, užtenka pertepti dukrytės mėgstamomis trintomos spanguolėmis ir susukti. Nereikia jokių užkepimų, jokių padažų, valgo pasimėmus į rankytę.

IMG_0616

2 kiaušiniai,

2 v.š. cukraus,

1-2 a.š. vanilinio cukraus,

1 ½ puodelio pieno,

¾ puodelio miltų,

1/3 puodelio kviečių gemalų,

2 v.š. tirpinto sviesto.

Kiaušinius paplakite su paprastu ir vanilinu cukrumi, suberkite miltus, gemalus, įpilkite dalį pieno ir išplakite tešlą, kad neliktų jokių gumuliukų. Supilkite likusį pieną, gerai išmaišykite ir palikite 10-20 minučių, kad išbringtų. Prieš kepimą įmaišykite ištirpintą sviestą. Kepkite įkaitintoje keptuvėje.

Idėja iš mitybos kursų vaikams

IMG_0625

10 comments on “Vaikiški lietiniai su kviečių gemalaisAdd yours →

  1. Labai skaniai atrodo! Esu išbandžiusi ne vieną Jūsų patiekalą ir kartojau taip pat, nusivilti dar neteko. Turiu tik vieną pastebėjimą dėl šio patiekaliuko vaikams. Kviečių gemalai yra neblogas maistinių skaidulų šaltinis, o gausūs skaidulų produktai yra nerekomenduojami vaikams iki 5 metų. Tiesiog toks pastebėjimas.

    1. Džiugu, kad gaminate pagal tinklaraščio receptus ir pasidalinate savo nuomone, pastebėjimais. Manoji jau virš 5 metų, pagal šį recepte nurodytą kiekį, yra suaugusiam žmogui rekomenduojama gemalų dienos norma, vaikas vienas tiek nesuvalgo, o ir gauna jų vieną kartą savaitėje, kol neprasidėję sodo daržovės ir vaisiai. Gemalus daugiau naudoju kaip vitaminų, mineralų šaltinį, juos vaikams nuo 3 metų rekomenduoja.

      1. Tikrai nenorejau pasakyti, jog netinkamai maitinate savo mergyte. Kalbejau bendrai apie maistines skaidulas ikimokyklinio vaiko maisto racione. Jusu receptus manau skaito ivairaus amziaus vaikus auginancios bei skirtinga issilavinima turincios mamytes ir kiekviena zodi ‘vaikiski’ priima pagal savo prizme (Atsiprasau uz svepla rasyma – kompiuteryje, kuriuo siuo metu naudojuosi, nera lietuviskos abeceles).

        1. Labai gerai, kad pasidalinate informacija, nes internetiniuose šaltiniuose labai skirtingą informaciją galima rasti. Beje, gydytojai taip pat skirtingai konsultuoja šia tema, vieni rekomenduoja daugiau į mitybą įtraukti sėlenų, kiti iš vis jų nerekomenduoja vaikams, tai daugiau vadovaujuosi savo nuomone. Aišku, labai gerai, kai kas ką pataria iš šalies, kartais tai užveda ant kelio ar priverčia rimčiau pasidomėti kokia nors tema.
          P.S. komentaro nepriėmiau asmeniškai, be to, kad ir kaip stengtumeis gaminti sveikiau ir pan., vaikas gali atsisakyti, paveiktas darželio maisto (labai stipriai šią įtaką jaučiu) ir mama nusileidus, kad vaikas tik nebūtų alkanas eina virti paprastų makaronų.

          1. Augantiems vaikų organizmams reikia įvairių maisto medžiagų ir pakankamai daug energijos. Kaip dauguma turbūt žinom, skaidulinių medžiagų turintys produktai yra mažai kaloringi ir suteikia sotumo jausmą. Vaikų skrandukai maži, užkimšus skaidulų gausiu maistu, jie ne tik gali jausti diskomfortą, skausmus, bet ir dingsta apetitas daugiau pavalgyti. Ne retas vaikas ir taip nepasižymi geru apetitu rimčiau pavalgyti:) Dar yra nustatyta, jog skaidulos gali trukdyti įsisavinti kai kurias mineralines medžiagas, pvz. geležį, kalcį. Būtent esantys fitatai trukdo.

          2. Jeigu kasdien gaunama didelis kiekis netirpių skaidulų, tada taip, jos trukdo įsisavinti kai kuriuos mineralus, bet mūsų maiste ir taip mažai skaidulinio maisto, klausimas ar nors gauname dienos normą. Beveik kiekvieną maistą paėmus, jis turi savo pliusų ir minusų, nėra kad kažkas būtų vien sveiko. Maistas turi būti įvairus ir vartojamas saikingai. Pavyzdžiui mane, labiau nei fitatai gąsdina oksalatai maistai.

          3. Nustebau, jog darželyje gaunamas maistas gali turėti įtakos namuose gaminamam! Čia ne vieta apie tai diskutuoti, tiesiog kiek turėjau patirties – vaikai džiugaudavo darželyje gavę virtinukų, nes mamytės praktiškai jų negamindavo, dažnas nebent pas babytę tik gaudavo. Panašiai ir su blynais.. Atvirkščiai tik košės – jas išbrokuodavo, nes sausi pusryčiai su pienu žymiai skaniau:)

          4. Tai va va, užsimanė sausų pusryčių ir namie. Dar pieniškų dešrelių, „šlapiankos“ nes darželyje duoda. Košės yra gerai, namie jas irgi valgom, bet ten pusrytines košes saldina, todėl nori ir namie cukraus prisivaryti. Darželyje ribotas daržovių rūšių naudojamas, todėl vis prašo tos pačios kopūstų ar burokėlių sriubos, nors seniau noriai valgydavo ir brokolių, žiedinių kopūstų, moliūgų. Vistiek darželyje praleidžia 5 dienas per savaitę, tai jų mityba tikrai duoda įtakos. Kas namie negamina, tai taip, vaikai darželyje gauna normalesnio maisto, bet jeigu namie kasdien gamini, darže augini daug skirtingų daržovių, o vaikas priprato prie kelių, tai sunkiau.

  2. Labai patinka Jūsų paskutiniu metu publikuojami sveikesnių/vertingesnių patiekalų receptai. Kur kursus klausėt?

    1. Sveikesni patiekalai todėl, kad vyras buvo išvykęs ir nereikėjo kepti/virti mėsų 🙂 o aš tokia pusiau vegetarė, todėl ir receptai daugiau be mėsos, su kruopomis, daržovėmis. O kursus klausiau internetu http://www.coursera.org . Čia galite rasti įvairių, pagal savo pomėgius, tik reikia turėt laiko kaskart prisėst prie kursų medžiagos, atlikti namų darbųs, testus. Šią savaitę jau pradėjau trečius kursus, man patinka, tikrai daugiau sužinau.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

*