Pusiau ruginė duona

Sirgdama įsitikinau, jog parduotuvinė duona niekada neatstos naminės, todėl kai tik atgavau jėgas visą dieną paskyriau duonos kepimams. Nors mano visos iki šiol keptos duonos buvo lengvai paruošiamos, be jokių minkymų, kai tešla sukrečiama į formą, bet šįkart užsigeidžiau duonos kepaliukais. Pasirinkau paprastą receptą, tik pridėjau cukraus bei kmynų, nors kitą kartą dar įdėsiu saulėgrąžų ir, būtinai, maltos kalendros.

210 g rupių ruginių miltų;

210 g rupių kvietinių miltų;

80 g duonos miltų (pirmos rūšies miltų);

200 g ruginio raugo;

360 ml vandens;

2 v.š. kmynų;

2 v.š. cukraus;

2 a.š. druskos.

Rupius kvietinius ir duoninius miltus bei kmynus sumaišyti su 250 ml vandens. Kelias minutes maišyti. Tada uždegus palikti 30 minučių. Suberti ruginius miltu, druską, cukrų, raugą bei likusį vandenį ir 8 minutes maišyti ar minkyti. Tešlą uždengti ir 2 valandoms palikti, kad pakiltų. Tada tešlą padalinti į dvi dalis, dėti ant miltais pabarstytos skardos, formuoti kepalėlius, juos įpjauti ir uždengus rankšluostėliu palikti 1 valandai, kad pakiltų (kildinau dvi, nes orkaitė tuo metu buvo užimta). Orkaitę įkaitinti iki 230 0C temperatūros, su apačioje padėta skardele su vandeniu. Duoną kepti su garais 10 minučių, tuomet vadenį išimti ir temperatūrą sumažinus iki 220 0C dar pakepti 30-40 minučių. Ištrauktą duoną dėti ant grotelių ir leisti visiškai atvėsti. Geriausia valgyti kitą dieną.

Šaltinis: pagal Wild yeast

19 comments on “Pusiau ruginė duonaAdd yours →

  1. Kaip skaniai atrodoooo… Paskutinis mano bandymas iškepti duonelę su raugu baigėsi visišku fiasko… baisiai rūgšti, net į burną nėjo įsidėt…
    reiks šią išbandyt:) tikiuosi pavyks:)

  2. Agne, raugo galima pasidaryti pačiam arba ieškoti kas turi ir gali pasidalinti.

    Ineta, pirmas mano bandymas duoną išsikept kepaliuko formos taip pat patyrė fiasko. O taip ji gražiai atrodė, taip gražiai pakilo, bet valgyt buvo neįmanoma ir teko vską išmest. Po poros mėnesių vėl išdrįsau pabandyti ir šįkart viskas pavyko kuo puikiausiai. Poryt būsiu namie, tai vėl užsiimsiu maišymu, kildinimu, tik šįkart prieskonių pridėsiu, man su jais daug skaniau

  3. O Forelle, čia šitoji duona, kurią minėjai, kad kepsi?
    atrodo skaniai, labai pasiilgau ruginės duonos, čia, kur dabar gyvenu gan sunkoka rasti ruginių miltų. o gaila…

  4. Živile, ne ta čia duonelė. Ten neminkoma visai, o čia specialiai maišoma, minkoma, kad glitimas išsilaisvintų. Tai dar vis „bręstu“ 🙂

  5. kur recepto aprasyme prapuole ruginiai miltai? pabandziau sudeti visus miltus ir sumaisyti su 250ml vandeniu, tesla gavosi ne maisoma, o minkoma.. nors aprasyme, ja siulo ‘kelias minutes maišyti’.
    Tai kur tie ruginiai miltai turi keliauti? 🙂

  6. Rupius kvietinius ir duoninius miltus bei kmynus sumaišyti su 250 ml vandens, o ruginius miltus sudėti jau kartu su raugu. Pataisiau, tikrai praleisti miltai bevardinant ką dėti. Atsiprašau.

  7. Aciu uz patikslinima.
    Nors visus miltus maisiau su vandeniu ir tesla gavosi minkoma.. ir tikrai nepakilo per pora valandu.. tad, kildziau per nakti 🙂 bet duona pavyko!!! 🙂 Mano treciasis duonos kepimo bandymas, pagaliau, turi gera rezultata! Aciu uz puiku recepta!

    1. Džiugu girdėti, kad viskas puikiai pavyko. O kildinimo laikas labai priklauso nuo raugo (ruginis, kvietinis, tirštas, skystas ir pan.), temperatūros. Pas mus labai šilta kambary, tai visada čia ir kildinu, reikia tik stebėt, kad neperrūgtų

Komentuoti: daiva Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

*