Panyras arba varškės sūris

Indų restorane valgiau labai skanių pyragėlių su varške, gavau receptą, bandžiau išsikept, bet nei konsistencija, nei skonis nebuvo toks, kaip tenai. Taigi, šiandien nusprendžiau pati pasigaminti varškės iš šviežio pieno (o ne rauginto) ir dar kartą pabandyti išsikept pyragėlių. O ir varškės skonis nuostabus: švelnus, saldokas, visai neprimena parduotuvinės.

0,6 l pieno (naudojau, kur ant pakelio parašyta¬†natūralus),

4-5 š. natūralaus jogurto (naudojau Danone).

Pieną kaitinti puode. Kol užvirs, jogurtą sumaišyti su šlakeliu šiltu pieno. Kai pienas puode pradeda kilti, supilamas jogurtas.beveik iš karto varškė atsiskiria nuo skaidrių gelsvai žalsvų išrūgų. Kai varškė visiškai atsiskirs nuo išrūgų, nukelti puodą nuo ugnies, varškę sudėti į marlę ir pusė minutės palaikyti po šaltu vandeniu. Tada nusunkti skystį.

Pastabos: kaip sutraukiančią medžiagą galima naudoti ir citrinos sultis, citrinos rūgštį (proporcijų nežinau).

Jeigu norim, kad panyrąs būtų tvirtas ir būtų galima pjaustyti, kurį laiką palaikyti prislėgtą, o jeigu reikia minkšto sūrio (kaip varškės), užtenka tik nuspausti vandenį.

Šaltinis: Vegetariniai valgiai, 1994


11 comments on “Panyras arba varškės sūrisAdd yours →

  1. labai idomu, butu gerai, jei rasytum pienas, as naudojau GAMINTOJAS ir riebumas arba bet jau riebumas. Labai dekingas buciau, nes noresis ir paciam isbandyti.

  2. Jau pataisiau, kad naudojau natūralų pieną, ten nebūna nurodytas riebumas. O gamintojo neatsimenu, pakelį išmečiau, manau tiks bet kokio gamintojo.

  3. na ir drąsos turi visa tai išbandyti, aš neprisiverčiu. gal gali pasakyti, kiek maždaug varškės iš tokio kiekio gavosi?

  4. Pagal lenteles, turėjo gautis apie 100 g, bet man atrodo, kad truputį daugiau. Pagal tokį kiekį dariau tik pabandymui, o paskui jau ėmiau 2 l, tai ir sūrelį suspaudžiau 🙂

  5. uzviti 2l pieno ideti anyzi, kai uzvirs pienas, ipilti truputeli citrinos sulciu, susidaro isrugos. jas nupilti, o susidariusia varske nukosti marle. ta varske slegti apie 20min. veliau ja padalinti 2 dalis, ir viena suminkyti su daug cukraus, o kita paprastai isminkyti. tuomet jas abi suklijuoti, ir formuoti i norimas formas. apvolioti kokosu drozlese. labai skanu

  6. Skamba labai įdomiai. Man atrodo kažką panašau esu ragavusi, nes pasakojo, jog ten suminkytas panyras. Reikės kada išbandyti ir darbo neatrodo daug

  7. O mes varske darom is naminio o ne parduotuvinio pieno.taigi piena uzvirinam ir ipylam sauksteli acto (nu nuo pieno kiekio priklauso kiek rejk acto).ipylus acto pienas susitraukia .ispylame i kiaurasamti kad skystis nuteketu ir turime varske.mmm skanu

  8. Jeigu gaunu naminio pieno, tai iš jo ir darau, bet kai gyvenu mieste, karvių neauginu, tenka tenkintis ir parduotuviniu.
    Actas, citrinos sultys ar citrinų rūgtis, taip pat gerai sutraukia pieną, bet kiekvienu atveju skonis truputį skiriasi. Sako, kad skaniausia sutraukus su grietinėle, bet dar nebandžiau

  9. Aš tau pritariu, pati visada renkuosi sveikesnį variantą, ir beje, skanesnį. O kur specialių bakterijų būna pirkti?

  10. Šiaip jau maisto technologai griežtai nerekomenduoja pieno traukinti actu ar citrinos rugstimi. Pagal standartus pienas turi buti traukinamas isrugomis, jogurtu ar tiesiog specialiomis gyvomis bakterijomis(buna pirkti). Tad valgykit sveikai 🙂

Komentuoti: Anonimas Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

*