„Kepėjai be stabdžių“: Empanados

Atrodo vasaros planai įvykdyti visus „Kepėjų be stabdžių“ iššūkius liks neįgyvendinti. Jau galvojau ir empanadų nekepsiu, bet šiandien ryte nusprendžiau pabandyti. Viskas vyko sklandžiai (tik su labai ilgomis pertraukomis) iki įdaro įdėjimo ir užlankstymo. Išsikočiojus, pasiruošus tešlą, sulaukiau skambučio, papliurpus dar užsižaidžiau su dukryte, o kai po beveik valandos atsiminiau, kad kažką tai dariau virtuvėje, tešla buvo apdžiūvusi, sunkiai sekėsi sulipinti kraštus.¬† Iškeptos empanados atrodė kietos, bet kandant kiautas trupėjo (taip ir turėjo būti?), nebuvo ir sluoksniuota, nors viduje oro burbuliukų netrūko. Įdaras buvo kaip pas daugelį merginų – kalakutienos, tik manasis aštrus su paprikomis ir čili pirpiriukais.

400 g miltų,
0,5 v. š. druskos
55 g atvėsinto (šalto) nesūdyto sviesto, supjaustyto 1 cm kubeliais,
2 didelių kiaušinių,
0,5 v. š. šampano acto (naudojau vyno actą),
90 ml šalto (ledinio) vandens.

Į didelį dubenį persijoti miltus ir sudėti kubeliais pjaustytą sviestą. Miltus ir sviestą trinti pirštais, kol tešla ims panašėti į didelius trupinius su nedideliais gabalėliais sviesto.
Išplakti vieną kiaušinį su actu, gerai sumaišyti su vandeniu ir supilti į miltų ir sviesto ruošinį. Gerai išmaišyti.
Išversti tešlą ant miltuoto stalo paviršiaus ir minkyti delnikauliais, kol tešla taps vientisa ir elastinga. Iškočioti stačiakampį, perlenkti horizontaliai į tris dalis ir vertikaliai į tris dalis. Gautą mažesnį stačiakampį suvynioti į maistinę plėvelę ir padėti šaltai mažiausiai 1 val. (bet ne ilgiau nei 6 val, nes tešla pakeis spalvą).
Pasiruošti įdarą.
Įkaitinti orkaitę iki 200C. Padalinti tešlą į 12 lygių dalių, plonai iškočioti apskritimą ~3 mm storio. Kad kraštai būtų dailesni, iš apskritimo išspausti gražų apskritimą su apversta lėkšte. Į apskritimo centrą dėti įdaro tiek, kad iki apksritimo krašto dar liktų ~ 1,5 cm tešlos. Tešlos kraštus patepti antruoju išplaktu kiaušiniu, perlenkti apskritimą pusiau ir kraštus dailiai užspausti. Tai galima padaryti šakute, galima užlenkti kaip virtinukus arba šitaip.
Patepti empanadas kiaušinio plakiniu ir kepti įkaitintoje orkaitėje 25 – 30 min.

11 comments on “„Kepėjai be stabdžių“: EmpanadosAdd yours →

  1. Atrodo labai gražiai, niekur neįplyšo. Ir pas mane iškepusių empanadų tešla buvo lengvai kietoka (nieko nuostabaus – juk į ją pilama vandens), tačiau kandant trupėjo. Manau, taip ir turi būti. Mums buvo tikrai labai skanu!
    O tau pačiai patiko?

  2. Ačiū, ne visai dailios, nes privargau, kol užlanksčiau, bet tikrai skanios. Ypač vyrui patiko prie alaus 🙂 Dariau iš viso nurodyto kiekio, bet labai greitai visos dingo, o aš dar tikėjausi šiandien draugę pavaišinti, reikėjo dvigubą normą daryt

  3. Aš išvis tik pusę porcijos tedariau… Tai išnyko vienu akies mirksniu! 🙂 Beje, kokius miltus naudojai – aukščiausios r., ar duoninius, pirmos r.?

  4. O čia labai jau sunku padaryti? Tešlos receptas sakyčiau paprastesnis ir pigesnis nei kibinų, tai gal visai įdomu būtų išbandyti.

  5. Kibinams viską išmaišai ir gatava, o čia reikia nemažai ir pakočioti, ko aš labiausiai nemėgstu ir vietos, ko pas mane nerasta, bet sudėtinga tikrai nėra

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

*