Bananinis blanmanžė

Sergu sunkia pirkimo liga. Mėgstu lėtai vaikščioti po maisto parduotuves ir žiūrėti kas naujo atsirado ir būtinai išbandyti. Todėl spintelės prikištos įvairių spalvų lęšių, įprastų ir ne kruopų, sėklų, kelių rūšių miltų, padažų ir dar visokių gėrybių. Daugelis produktų surado vietą mūsų valgiaraštyje, kai kas patiko tik man vienai, o kai ko daugiau jau ir nebepirksiu. Paskutinis pirkinys – tirštikis kuzu (dar randamas ir kudzu pavadinimu). O susigundžiau nuotrauka ant pakuotės ir keistu pavadinimu.

Kuzu gaminamas iš Japonijos kalnuose augančio vieno stipriausių šakninio augalo kudzu šaknų. Juo galima pakeisti kukurūzų krakmolą, jis daug lengviau suvirškinamas nei pastarasis. Gali būti naudojamas padažams, sriuboms tirštinti, desertams gaminti, glazūroms. Kadangi išbandžiau tiek padažui gaminti, tiek desertų (blanmanžė) gamyboje, galiu pasakyti, kad jo pliusai yra šie: neturi kvapo, neturi skonio (todėl padaže ir deserte tikrai nejausite specifinio krakmolo skonio), kuo ilgiau verdi, tuo jis darosi tirštesnis ir geriau sustingdo (gali pakeisti ir želatiną, gaminiuose kuriuos reikia virti),  pakaitinus – tampa skaidrus, todėl nesusilpnina gaminio spalvos.

Aišku, turi ir minusų. Didžiausias iš jų  – aukšta kaina. Kitas, daug mažesnis – kuzu būna gabaliukais, todėl prieš matuojant reikiamą kiekį, pirmiausia reikia jį susismulkinti, tai sukelia šiek tiek nepatogumų.

1 puodelis pieno;

¼ puodelio kuzu miltelių (kiekis jau susmulkintų);

1 didelis ar 2 nedideli bananai;

¼  puodelio vandens;

1-2 v.š. medaus;

1 v.š. citrinos sulčių.

Visus ingredientus, išskyrus citrinos sultis, susmulkinti iki vientisos masės smulkintuvu ar kombainu. Kaitinti pastoviai maišant kol užvirs, virti 2-3 minutes ar ilgiau, kol sutirštės. Iš pradžių maišant atrodo, jog sušoka į gabaliukus, bet toliau maišant, masė tampa vientisa. Įmaišyti citrinos sultis, supilstyti į formeles, kai atvės sudėti į šaldytuvą ir atšaldyti. Patiekti su uogomis, jų padažu ar grietinėle.

Šaltinis: „The book of kudzu: a culinary&healing guide“

16 comments on “Bananinis blanmanžėAdd yours →

    1. Nebandžiau vandeny tirpinti nesmulkinto, bet jeigu kiekis nurodytas ne gramais, tai sunku būtų tikslų kiekį pamatuoti, kai tokiais gabaliukais

    1. Tikrai rasi ekologiškų ir sveikų produktų parduotuvėse. Būdavo ir IKI, bet kad paskutinę savaitę nė vieno Clearspring produkto ten nerandu

  1. Hmm… Forelle, kaip matome, tikra įdomybių fanatikė 🙂 Aš dažniau renkuosi įprastą ir užtikrintai man patinkantį maistą ar jo produktus, bet žaviuosi tokiais eksperimentuotojais kaip tu 🙂 Be to, pamaniau, kad šitas dalykas tikriausiai labai patiktų vegetarams, vietoj želatinos 🙂

  2. Margariux, ši mano liga sunkiai pagydoma 😀 nebent neturiu pinigų arba laiko ir negaliu niekur išeiti.
    O kukurūzų krakmolas taip pat geras produktas, tik žiūrint kur tu jį ruošiesi naudoti, gali ir kuzu jo nepakeisti. Pvz., vakar kepiau kukurūzų krakmole ir prieskonių mišinyje apvoliotą vištieną su padažu, gavosi tikrai skaniai.

    Asta, o taip, aš labai mėgstu įdomybes, ypač jeigu jos pritaikomos saldumynams 🙂 Beje, po tokių eksperimentų, žiūrėk kokia egzotika jau ir tampa įprastu produktu. Pvz, taip pas mus ir keroba „įlindo“, nors apie ją gal kitą kartą parašysiu

  3. Kas ta „keroba“, gal kartais karobas? Jei tai tai gal gali papraščiau truputi pavadinti? Pvz.: Šv. Jono medis 😉

  4. Atrodo tiesiog dieviškai 🙂
    O pirkti naujoves reikia nemažai drąsos.. nebent daugmaž aišku, kaip galima jas panaudoti..
    Labai būtų įdomu sužinot apie kitas įsigytas ir išbandytas įdomybes.

  5. Incognito, galima pavadinti ir Jono medžiu ir saldžiavaisiu pupmedžiu, bet kad ne medį, o jo vaisiai naudojami, tai geriau tegul lieka karoba, keroba (abu pavadinimai sutinkami ir naudojami pas mus) ar ceratonijų milteliai (kaip kad rašo ant pakuotės).
    Gitana, su kuo išbandėt? Kuzu, želatina ar krakmolu?
    Renata, daugelį produktų sužinai kur panaudoti parsinešus namo ir pagooglinus 🙂 Nors šiaip dažniausiai imu kieno pavadinimas jau būna kažkur matytas ir užsifiksavęs. Manau tokių produktų apžvalgų tikrai sulauksite.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

*