Baltoji arbata

Baltoji arbata

   Gamyba. Baltoji arbata yra mažiausiai apdirbta arbata. Jos gamybos technologija susideda tik iš dviejų stadijų: vytinimo saulėje ir džiovinimo. Baltoji arbata yra višikai nefermentuota arbata, todėl ji laikoma viena švelniausių ir subtiliausių arbatų. Baltai arbatai gaminti atrenkami patys švelniausi lapeliai, todėl geriausia arbata yra surinkta anksti pavasarį. Renkami yra pumpureliai su dviem pirmaisiais lapeliais, padengtais švelniu pūkeliu. Dėka minimalaus apdirbimo arbata išsaugo savo naturalią formą ir skonį. Gaminama tiktai Kinijoje. Nors technologija, atrodytų, paprasta, bet ją nelengva įvaldyti. Kadangi arbata daroma rankomis, ypač yra vertinama žmogaus patirtis ir jo dvasinė busena. Iš kitos pusės, labai svarbu tinkamas temperatūrinis režimas, nes per aukšta temperatūra užmuša subtilius skonio niuansus, o per žemoje temperatūroje išdžiovinta arbata bus prėska. Dėl to šios arbatos kaina labai išauga: kilogramo kaina gali siekti kelis tūkstančius.

 

   Savybės. Balta arbata vėsina ir numuša karštį, todėl ją geriausia gerti šiltu metų laiku. Baltoji arbata nuo kitų arbatų skiriasi labai mažu kofeino ir taninų kiekiu. Stiprina organizmo imuninę sistemą. Neseni tyrimai parodė, kad baltoji arbata, lyginant su kitomis, turi didesnę antioksidantų koncentraciją (beveik tris kartus daugiau nei žalioi arbata). Baltoji arbata turi labai mažai koefeino: apie 10 mg, kai žalioje arbatoje yra 30, juodoje – 50, o kavoje – 110. Priešvėžinė priemonė. Mažina aukštą kraujospūdį, gerina kraujotaką, mažina cholesteorlį; nustatyta, kad išgeriant du ar daugiau puodelius per dieną, beveik 50% sumažėja širdies priepuolio tikimybę. Gerina ir kaulų būklę: jie ilgiau išlaiko tankesni ir stipresni, t.y., priemonė prieš artritą ir osteoporozę. Baltoji arbata turi nedidelį kiekį fluorido ir kitų medžiagų, kurios saugo dantis, naikina bakterijas, dėl kurių susidaro dantų akmenys, ėduonis ir blogas kvapas.

  Paruošimas. Vienam puodeliui reikia dviejų šaukštelių arbatžolių. Paprastai baltoji arbata plikoma 60-85˚C filtruotu vandeniu, pritraukimo laikas – 10 min.

  Rūšys:

  • Yin Zhen Bai Hao (Silver Needle),
  • Pai Mu Tan (White Peony),
  • Gong mei (Tribute Eyebrow),
  • Shou Mei (Noble, Long Life or Longevity Eyebrow).

 

0 comments on “Baltoji arbataAdd yours →

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

*