Meduoliniai sausainiai ir nauja knyga

Kadangi paskutiniu metu mus yra užpuolus sausainių kepimo manija, tai pirma kalėdinė dovana, kurią gavau iš Alma littera, ypač pradžiugino. Tai  – receptų knygelė „Kepame sausainius: greitai ir lengvai“. Ši knyga parduodama kartu su sausainių išpjaustymo forma, su kuria iškart galima išspausti net 34 sausainius! Tai tikrai patogu, greita, nelieka tešlos atraižų, kurias vėl perminkant ir kočiojant kelis kartus, sausainiai tampa vis kietesni ir nesijaučia trapumo. Ypač ši dovana patiko dukrytei – kuri iškart puolė vartyt knygelę ir rinktis kokius sausainius eisime kepti. Išsirinko meduolinius, kurie ir nesudėtingai pagaminami, ir labai skanūs, o dar ir sausainių forma galėjo pasinaudoti.

„Kepame sausainius. Greitai ir lengvai“ knygoje rasite 40 sausainių receptų su viliojančiomis nuotraukomis. Receptai suskirstyti į du skyrius – viename pateikti formele spaudžiamų sausainių receptai, kitoje – klasikiniai kalėdiniai sausainiai. Patiko, jog dalis receptų yra dar nematyti, todėl labai smalsu bus juos išbandyti. Kas nepatiko? Iš kiekvieno recepto išsikepsite skirtingą kiekį sausainių – viena receptūra pateikta gal kilogramui sausainių, kitoje kiekiai surašyti porai šimtų gramų, todėl reikia apgalvoti kiek tikrai norite išsikepti, kad paskui nepritrūktumėte. Ir dar nepatiko kai kurių sausainių tešlos ruošimo ypatumai bei kepimo temperatūra. Kad iš šiuos meduolinius ruošiant, reikėjo viską sudėti ir išminkyti, mano manymu, taip ruošti ir sunku, ir miltų glitimas gali per daug išbrinkti, dėl ko sausainiai gali tapti kieti, o ne trapūs, todėl ruošiau pagal įprastą maišymo schemą.

Bet nepaisant tokių trūkumų, ši knygele su formele yra nuostabi dovana smaližiams, mėgstantiems pasisukioti virtuvėje, tokia dovana džiaugsis ir vaikai, kurie mėgsta padėti mamoms, juk ir šiuos sausainius kočiojo, spaudė ir puošė nė keturių neturinti mergytė, kuri ir dabar varto knygelę ir svasto, kokių sausainių dabar norėtų.

 

300 g miltų;

100 g cukraus;

2 a.š. meduolių prieskonių;

1 a.š. kepimo miltelių;

2 v.š. kakavos;

1 kiaušinis;

200 g sviesto;

125 g cukraus pudros;

2-3 v.š. citrinos sulčių.

Suminkštintą sviestą išsukti su cukrumi, įmušti kiaušinį ir suberti miltus, sumaišytus su meduolių prieskoniais, kepimo milteliais, kakava. Suminkyti tešlą į vieną gabalą ir suvyniojus į maistinę plėvelę šaldyti apie 2 valandas. Atšaldžius iškočioti norimo storio tešlą (plonesni sausainiai bus trapesni, kietesni) ir išspaudus formele kepti 180 0C įkaitintoje orkaitėje 10-15 minučių.

Cukraus pudrą sumaišyti su citrinos sultimis ir dekoruoti jau atvėsusius sausainius.

Šaltinis: pagal „Kepame sausainius. Greitai ir lengvai“, 2011

6 comments on “Meduoliniai sausainiai ir nauja knygaAdd yours →

  1. …na, po poros valandu bandysiu… juk kaziukas tuoj 🙂 o kaip per kaziuka be meduoliu???? 😀

Komentuoti: Maisto Diletantė Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

*